ΑΝΤΕ ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ… του Αζίζ Νεσίν

Δευ, 06 Νοε. 2023
20:30
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Η νέα θεατρική ομάδα από τη Λάρνακα, μετά την παγκύπρια πρεμιέρα του έργου του Κώστα Μαννούρη «Σμήνος», συνεχίζει τη συνεργασία της με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Παρουσιάζει την παγκύπρια πρεμιέρα της καινούργιας της παραγωγής λίγες μέρες μετά τις παραστάσεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης. Ο Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης και ηθοποιός Derman Atik μαζί με τη δημιουργική ομάδα του Θεάτρου ΡΟΗ συναντούν τον Τούρκο βραβευμένο λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Αζίζ Νεσίν (1916 - 1995) και παρουσιάζουν την κωμωδία που έγραψε το 1970.

Σατιρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, ο Αζίζ Νεσίν, είναι ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς. Το πλούσιο λογοτεχνικό και θεατρικό έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις (Golden Tolstoy Medal 1989, Carl von Ossietzky Medal 1993). Το 1991 έλαβε το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Abdi Ipeksi. Στο κυπριακό θεατρικό κοινό συστήθηκε για πρώτη φορά μέσα από το έργο «Το θεριό του Ταύρου» (ΘΟΚ 1979), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στον πυρήνα του έργου είναι η Σιγέν και η Ντιχά, δύο χήρες που ζουν σε μία μεγαλούπολη με τις αναμνήσεις του παρελθόντος να τις έχουν στοιχειώσει. Ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω, και συνεχίζουν να ονειρεύονται ένα νέο... έρωτα μέχρι που μαθαίνουν ότι κυκλοφορεί στην πόλη ένας γυναικοκτόνος, ο οποίος στραγγαλίζει  μοναχικές γυναίκες.  Στο στέρεα δομημένο έργο του Αζίζ Νεσίν, η commedia dell’arte και η αριστοφανική ειρωνεία γίνονται εργαλεία που οι ερμηνευτές φωτίζουν με το υποκριτικό τους ταλέντο. Το έργο ανέβηκε τόσο στην Ελλάδα (ΚΘΒΕ - 2007) όσο και την Κύπρο (ΕΘΑΛ - 2008).

Σκηνοθεσία: Derman Atik
Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός φωτισμού και ηχοληψίας: Δημήτρης Γιαννακού
Ερμηνεύουν: Πόπη Αβραάμ, Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Χάρης Πισίας

Ταυτότητα του Φεστιβάλ Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX. Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία Αργυρός χορηγός: Στέγη Ωνάση, Cyprus Public Transport Χάλκινος χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel