Μιχάλης Χριστοδουλίδης «Στες άκρες των ακρών στην τέλειωσιν του κόσμου»

Τρι, 13 Φεβ. 2024
20:30
Διάρκεια 80’ χωρίς διάλειμμα
 
To Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει και το ΑΚΕΛ τιμώντας τον σπουδαίο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, διοργανώνουν τη συναυλία «Στες Άκρες των ακρών στην τέλειωσιν του κόσμου», αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση. Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια από τον Ακριτικό Κύκλο του 11ου και 12ου αιώνα, με τις ιστορίες των Ακριτών να ζωντανεύουν με τεχνικές θεάτρου σκιών πίσω από την ορχήστρα και τους τραγουδιστές.  Το κοινό του φεστιβάλ θα απολαύσει επίσης, μελοποιημένες ρίμες αγάπης του 16ου αιώνα, καθώς και τραγούδια από τη σύγχρονη ποίηση.
 
Ο κορμός της συναυλίας είναι η κυπριακή διάλεκτος ως ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής γλώσσας.
 
Ένας φοβερός Σαρακηνός εμφανίζεται στη σκηνή σαν μια μεγάλη σκιά και γίνεται ο φόβος και ο τρόμος στην Κύπρο. Ο Κωνσταντάς καλείται να τον αντιμετωπίσει και να ελευθερώσει την Κύπρο. Το πρόβλημα της λειψυδρίας της Κύπρου προσωποποιείται σε έναν τεράστιο Κάβουρα που δεν αφήνει το νερό να τρέξει. Ο Κωνσταντάς και πάλι καλείται να σώσει την Κύπρο από το φοβερό τέρας. Τέλος, το τραγούδι του νεκρού αδελφού και η υπόσχεση του αδελφού να φέρει στη μάνα την κόρη από τα ξένα, ακόμα και νεκρός.
 
Βιογραφικό
 
Ο Kύπριος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης σπούδασε στο Conservatoire του Παρισιού. Έζησε και δούλεψε στη Γαλλία μέχρι το 1979 γράφοντας μουσική για 20 περίπου θεατρικές παραγωγές για οργανισμούς όπως οι Comedie Francaise, Theatre National de Strasbourg και Lyon, Theatre de la Ville, Festival d’ Avignon κλπ.  Τιμήθηκε στη Γαλλία με τον τίτλο του «Ιππότη τεχνών και γραμμάτων».
 
Από το 1979 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα όπου έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 70 θεατρικές παραγωγές, οι πιο πολλές για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Έκτος από τη μουσική θεάτρου έγραψε μουσική για την όπερα «The faces o Medea» για την Όπερα της Βοστώνης, τα μπαλέτα «Amares» για το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, «Οδυσσέας» για το Μπαλέτο του Austin στο Τέξας και «Μυθίαμβοι» για την Εθνική Λυρική σκηνή Αθηνών.   Επίσης, έγραψε μουσική για 12 ταινίες κινηματογράφου και πήρε δύο κρατικά βραβεία στην Ελλάδα και το διεθνές βραβείο του Φεστιβάλ της Aix-en-Provence για τη μουσική στον κινηματογράφο.  Συνεργάστηκε με Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Γ. Ντάλαρας και ο Μάριος Φραγκούλης, ενώ έργα του παίχτηκαν σε Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ.
 
Συντελεστές:
Διεύθυνση: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Παραγωγή: Τομέας Πολιτισμού ΑΚΕΛ
Σκηνοθετική επιμέλεια/ σχεδιασμός των φιγούρων του Θεάτρου Σκιών: Άντης Παρτζίλης
Διοργάνωση συναυλίας: Πολιτιστικό Γραφείο ΑΚΕΛ
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Ηχοληψία: Ανδρέας Γιωργαλλής
Θέατρο σκιών: Πάμπος Χαραλάμπους και Βασιλική Ανδρέου
Τραγουδούν: Γιάννης Διονυσίου, Κατερίνα Παράσχου, Πάρης Παράσχου
Μουσικοί: Χαράλαμπος Παντελή, λαούτο
Ρίτα Σεργίδου, τσέλο
Ανδρέας Κελίρης, βιόλα
Νίκος Ιωάννου, μπάσο
Σωκράτης Λεπτός, κιθάρα
Έλενα Παπαγεωργίου, σαντούρι
Εύα Σταύρου, φλάουτο
 
Ταυτότητα του Φεστιβάλ
Tο Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.
 
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX
 
Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport
Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
 
Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).
 
Εισιτήρια: €10