Τετ, 26 Ιουν. 2024 14:08
Ο Δήμος Έγκωμης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο EMBRACIN, επικεφαλής του οποίου είναι o Δήμος Πάδοβας στην Ιταλία. Στόχος είναι η βελτίωση και η εφαρμογή του μοντέλου διασκορπισμένης ένταξης της οικογένειας Calò, με το κωδικό όνομα «6+6Χ6».
 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Το έργο EMBRACIN είναι εμπνευσμένο από την πρωτοβουλία της οικογένειας Calò, με σκοπό την κατανόηση, την προσαρμογή και την εφαρμογή της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη δημιουργία ενός θεματικού δικτύου. Το πιο κάτω κείμενο αφηγείται την εμπειρία αυτή.
 
Όταν -το απόγευμα της 19ης Απριλίου 2015- ο Antonio Silvio Calò άκουσε για την τελευταία μεταναστευτική-ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο, αποφάσισε με τη σύζυγό του Nicoletta να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οπότε απευθύνθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αποφάσισαν να ανοίξουν το σπίτι τους σε έξι νέους μετανάστες.
 
Έκτοτε, η πρωτοβουλία τους εξελίσσεται και έχει γίνει μια καλή πρακτική, που επιβραβεύτηκε από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018.
 
Το εγχείρημα της «διασκορπισμένης» υποδοχής και ένταξης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση που περιορίζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, ξεχωριστά από την τοπική κοινότητα,  τους πρόσφυγες και τους νεοεισερχόμενους που φτάνουν μέσω παράνομων διαδρομών, ονομάστηκε «6+6×6» από τον εμπνευστή της.
 
Το σχήμα «6+6×6» λειτουργεί ως μια ολιστική προσέγγιση για την υποδοχή και την ένταξη των νεοεισερχόμενων σε διάστημα άνω των δύο ετών, στο τέλος του οποίου και οι 6 νεοεισερχόμενοι έχουν δουλειά και είναι ενσωματωμένοι στην τοπική κοινότητα. Το «6+6» συμπεριλαμβάνει τη διευρυμένη οικογένεια Calò: την ιταλική οικογένεια (γονείς και τέσσερα παιδιά) και 6 ενήλικες από την Αφρική.
 
Μόλις το εγχείρημα άρχισε να παίρνει μορφή στο σπίτι του Calò, τα μέλη του τελευταίου μέρους, το “x6”, συμπλήρωσαν το σχήμα, με συγκεκριμένες και διαφοροποιημένες επαγγελματικές δεξιότητες για τη διαχείριση μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ένταξης: ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας πολιτισμικός διαμεσολαβητής, ένας δάσκαλος, ένας δικηγόρος και ένας γιατρός.
 
Με μια υγιή προσέγγιση στα οικονομικά του νοικοκυριού, τα έξοδα υποδοχής και ενσωμάτωσης ανέρχονταν αρχικά σε 30€ την ημέρα ανά άτομο και κατέληξαν σε πολύ λιγότερα, μόλις οι νεοεισερχόμενοι άρχισαν να έχουν εισόδημα, μετά την παρακολούθηση μαθημάτων ιταλικής γλώσσας και τοπικών εθίμων και κανόνων.
 
Καθώς η πρακτική εξελίσσεται, είναι δυνατό να προσδιοριστούν έξι βήματα στην ενταξιακή διαδικασία, ξεκινώντας από την αρχική απόφαση της οικογένειας να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της.
 
Μετά την άφιξη των έξι νέων, αφιερώνονται τρεις μήνες στην πρώτη υποδοχή και τη δημιουργία της διεπιστημονικής ομάδας.
 
Οι επόμενοι 9 μήνες επικεντρώνονται στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων για την ένταξη: γλώσσα και σχολείο, πολιτισμός, κοινωνική ζωή στη βορειοανατολική Ιταλία. Ένα εντατικό πρόγραμμα μεταξύ δημόσιου σχολείου, εθελοντισμού και ανάθεσης οικιακών καθηκόντων που τους κρατά όλους απασχολημένους.
 
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσουν μια πρώτη εργασιακή εμπειρία, οπότε ξεκινούν οι αμειβόμενες εξάμηνες πρακτικές, στο τέλος των οποίων οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης, μερικοί αμέσως, άλλοι σε λίγους μήνες.
 
Στις αρχές του 2020, όλοι οι νεαροί άνδρες έγιναν ανεξάρτητοι, έφυγαν από το σπίτι του Calò, αν και για μερικούς από αυτούς δεν είχε ολοκληρωθεί η μακρά δικαστική διαδικασία για να λάβουν την τελική άδεια παραμονής.
 
Αυτό το αυθόρμητο πλάνο του «6+6×6» γίνεται μια κωδικοποιημένη καλή πρακτική για αναβάθμιση και εφαρμογή σε άλλες πόλεις της Ιταλίας και της Ευρώπης και για να γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο μοντέλο για τη διασκορπισμένη υποδοχή των νεοεισερχόμενων από Τρίτες Χώρες στην Ευρώπη.
 
Οι βασικές αρχές ή οι πυλώνες του «6+6×6» που θα προσαρμοστούν, μπορούν να συνοψιστούν ως:
 
1. Ενεργή κοινωνία των πολιτών στην ένταξη των μεταναστών, με κοινή αντίληψη ότι οι μετανάστες μπορούν να είναι πόροι και όχι προβλήματα, ειδικά εάν χρησιμοποιείται η διασκορπισμένη προσέγγιση
 
2. Η ολιστική προσέγγιση της ένταξης και η παρουσία μιας διεπιστημονικής ομάδας που θα συνοδεύει την επιτυχή ένταξη
 
3. Η κοινωνική καινοτομία μπορεί να ανθίσει, όταν συνεργάζεται η δημόσια πολιτική με τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών
 
4. Μια αναδιαμόρφωση των τρεχουσών πολιτικών ένταξης ιδίως σε τοπικό επίπεδο και επιμερισμένη επιβάρυνση δημόσιων-ιδιωτικών ευθυνών για μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική ένταξη.
 
Επίσημος ιστότοπος του έργου: https://embracin.eu/
 
Σελίδα έργου στο Facebook: https://www.facebook.com/EMBRACIN-110905577297959
 
Βίντεο σχετικά με το έργο:
EMBRACIN Study Visit Video (youtube.com)
EMBRACIN film (youtube.com)

Ενημερωτικό έντυπο: “Towards the EMBRACIN’ model”

Δελτία τύπου:
EMBRACIN 1o Δελτίο Τύπου Ιανουαρίου 2021
EMBRACIN 1st Press Release January 2021
EMBRACIN 2ο Δελτίο Τύπου Απριλίου 2021
EMBRACIN 2nd Press Release April 2021
EMBRACIN Δελτίο Τύπου Δεκεμβρίου 2022 – Τελικό Συνέδριο
EMBRACIN Press Release December 2022 – FinalConference

Ενημερωτικά δελτία:
EMBRACIN 1st Newsletter October 2020
EMBRACIN 2nd Newsletter December 2020
EMBRACIN 3o Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου 2021
EMBRACIN 3rd Newsletter July 2021
EMBRACIN 4ο Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου 2022
EMBRACIN 4rd Newsletter March 2022
EMBRACIN 5th Newsletter July 2022
EMBRACIN 5ο Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου 2022
EMBRACIN 6th Newsletter December 2022

Δελτία Τύπου Δήμου Έγκωμης για το έργο:
EMBRACIN Δελτίο Τύπου Νοεμβρίου 2021
EMBRACIN Press Release November 2021
Υποβολή αιτήσεων για την επιστημονική επιτροπή του έργου EMBRACIN (17/3/2021)
Ημερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (7/11/2022)