Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών / Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάστηκε στις 14 Ιανουαρίοu 1994 και λειτουργεί μετά από συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη.

To Κέντρο στεγάζεται στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο Λευκωσίας από την Αρχή Ηλεκτρισμού. Υπήρξε για χρόνια ο πρώτος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Λευκωσίας. Το κτίριο έμεινε εγκαταλειμμένο για αρκετά χρόνια μέχρι που ο Δήμος Λευκωσίας, επί δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη, και το Ίδρυμα Πιερίδη, επί προεδρίας Δημήτρη Ζ. Πιερίδη, συμφώνησαν στην μετατροπή του σε Κέντρο Τεχνών.

Έτσι το χαρακτηριστικό αυτό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μουσειακού και εκθεσιακού κέντρου. Η αποκατάσταση του τιμήθηκε από την Europa Nostra το 1994.

Στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του το Κέντρο οργάνωσε και παρουσίασε πέραν των εβδομήντα σημαντικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης από την Κύπρο και το εξωτερικό και αρκετές φορές σε συνεργασία με αντίστοιχα Μουσεία, Κέντρα Τέχνης και Ιδρύματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικές από τις σημαντικές εκθέσεις του Κέντρου: Terra Mediterranea – In Crisis, Ο Μιρό της Μαγιόρκα, Πικασσό ο Χαράκτης, Αφιέρωμα στον Van Gogh, Flashback-100 Χρόνια Design, Συλλογή Δάκη Ιωάννου, Η Κύπρος στη Βενετία, Accidental Meetings, Crossings, κ.α.

Μέσα στους κύριους στόχους του Κέντρου είναι να ανοίξει διόδους καλλιτεχνικής επικοινωνίας μεταξύ της Κύπρου και του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης, να αναπτύξει και να ενθαρρύνει συνεργασίες καλλιτεχνών και πολιτιστικών παραγωγών στην Κύπρο και το εξωτερικό, να φέρει σε επαφή το Κυπριακό κοινό με τα διεθνώς τεκταινόμενα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης και να δώσει την ευκαιρία σε Κύπριους καλλιτέχνες να συνεργαστούν με ξένους συναδέλφους τους.

Το Κέντρο Τεχνών έχει επίσης πολύπλευρη εκπαιδευτική και παιδαγωγική δραστηριότητα. Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις εκθέσεις, το 2008 εγκαινιάσθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών που οργανώνει εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων για παιδιά και εφήβους μέσα από τα εργαστήρια Χαρακτικής και Κινηματογράφου.

Το 2014 θα λειτουργήσει επίσης το Θέατρο της Πόλης/Θεατρικό Εργαστήρι με σκοπό να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στα εικαστικά και το θέατρο και να δώσει την ευκαιρία για έρευνα και πειραματισμό στους τομείς αυτούς.

Παράλληλα με τις εκθέσεις, το Κέντρο οργανώνει επίσης θεωρητικές παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει επίσης εγκαθιδρύσει τους περιοδικούς θεσμούς Open Call και Project Room που δίνουν την ευκαιρία σε Κύπριους καλλιτέχνες να υλοποιήσουν μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ή πειραματική εργασία.

Το Κέντρο λειτουργεί από το 2012 Residency για πολιτιστικούς παραγωγούς από το εξωτερικό και συμμετέχει επίσης μέσω του Ιδρύματος Πιερίδη σε πολυετή ευρωπαϊκά προγράμματα που στηρίζονται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Κέντρο Τεχνών λειτουργούν επίσης: Η Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Τέχνης Δ.Ζ. Πιερίδη με πολλές και σπάνιες εκδόσεις τέχνης, το Πωλητήριο αντικειμένων και εκδόσεων τέχνης, και το Εστιατόριο Η Παλιά Ηλεκτρική που ανακαινίσθηκε πρόσφατα.

Συνεργασία: ΙΔΡΥΜΑ ΠΙΕΡΙΔΗ [Παλιά Ηλεκτρική] | www.nimac.org.cy