Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Έργα που έχουν ολοκληρωθεί / Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου
Η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας συγχρηματοδοτήθηκε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μετά την ολοκληρωμένη συνολική ανακαίνιση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019. Τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου διοργανώθηκαν από το Δήμο Λευκωσίας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Το Δημοτικό Θέατρο, κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, λειτούργησε το 1967. Στην πολύχρονη πορεία του χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες τελετές. Φιλοξένησε για πολλά χρόνια την κεντρική και την παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών.
 
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αποτελεί πυλώνα και καταλύτη στον πολιτισμό τόσο της Λευκωσίας όσο και της Κύπρου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του στις 26 Μαρτίου 1967.  Οι πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας συμβαδίζουν με τον στρατηγικό στόχο του Δήμου Λευκωσίας να στηρίξει και να αναδείξει νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες και φορείς της πόλης και να συνεισφέρει στην άνθηση ενός αειφόρου τουρισμού για την πόλη της Λευκωσίας.

Στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανάφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελεί τα εγκαίνια του ιστορικού και συμβολικού για την πόλη της Λευκωσίας και όχι μόνο, Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο, λειτουργικά και τεχνολογικά αναβαθμισμένο, παραδίδεται στο φιλότεχνο κοινό, έτοιμο να διαγράψει και πάλι έναν κύκλο ποιοτικής καλλιτεχνικής πορείας. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προαγωγή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας και αναγνωρίζοντας τη σημασία και την ιστορική διαδρομή του εν λόγω θεάτρου ως διαχρονικού χώρου παραγωγής πολιτισμού, θέσαμε στις άμεσες προτεραιότητές μας την αναστήλωση και τη ριζική ανακαίνισή του, ύστερα από στενότατη συνεργασία με τον φίλο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη».
 
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πόλο έλξης, για όλους τους συμπολίτες μας. Ένα χώρο που να στηρίζει και να αναδεικνύει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους φορείς της πόλης μας», κατέθεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο δικό του χαιρετισμό στα εγκαίνια.
 
Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων περιλάμβανε μια αναδρομή στη θεατρική ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν οι ηθοποιοί Κώστας Δημητρίου, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Χριστίνα Παυλίδου, Στέλιος Καυκαρίδης, Νεοκλής Νεοκλέους, Νίκη Δραγούμη, οι μουσικοί Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, στο βιολί, Νικόλας Παπαγεωργίου, στη βιόλα, ενώ συμμετείχε η ομάδα του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Ακούστηκαν οι φωνές των Βαλεντίνου Κόκκινου, Παναγιώτη Κυριάκου, Χριστίνας Κωνσταντίνου, Λέας Μαλένη, Αλέξανδρου Παρίση. Την εκδήλωση έκλεισε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Jens Georg Bachmann, σε έργα Σόλωνα Μιχαηλίδη και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
 
Η αποκατάσταση του θεάτρου χρηματοδοτήθηκε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα μιας εντατικής προσπάθειας του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Δήμου Λευκωσίας, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Άλλα Έργα

Αναβάθμιση των οδών Ρηγαίνης και Βασίλειου...

Ο Δήμος Λευκωσίας προχωρεί στην αναβάθμιση των οδών Ρηγαίνης και...

Περισσότερα
Νέο Κυπριακό Μουσείο

Σε τρία επίπεδα, αλλά και σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες...

Περισσότερα
Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης Ομήρου

Στόχος του έργου: Η βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το...

Περισσότερα
Αντιπλημμυρικά έργα στην παλιά πόλη

Στο πλαίσιο των διεξαγωγής διαφόρων αντιπλημμυρικών έργων που...

Περισσότερα