Δημοτική Αγορά του παλιού Δημαρχείου

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.
Η Δημοτική Αγορά του παλιού Δημαρχείου ανακαινίζεται για να φιλοξενήσει τις λειτουργίες του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και στην Καινοτομία CYENS

Ο Δήμος Λευκωσίας προχωρά στις εργασίες συντήρησης και αποκατάσταση του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς του παλιού Δημαρχείου στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης δίπλα στην πράσινη γραμμή, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας και των βιομηχανιών τεχνολογίας  έρευνας και καινοτομίας στη Κύπρο. 

Το κτήριο θα φιλοξενήσει λειτουργίες του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και στην Καινοτομία CYENS (πρώην RISE) και εντάσσεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις εγκαταστάσεις του κτηρίου της Αγοράς θα φιλοξενηθούν πέραν των εργαστηρίων και των χωρών επίδειξης εφαρμογών, κοινοί χώροι εργασίας, χώρος σεμιναρίων, στούντιο πολυμέσων, εργαστήριο κατασκευών (fabrication lab), χώρος ηλεκτρονικών προτύπων κ.α.

Την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, υπογράφηκε το συμβόλαιο του έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας – Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων – Αποκατάσταση και επέκταση παλιάς δημοτικής Αγοράς» μεταξύ του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και του διευθυντή της Εταιρείας Lois Builders Limited Νικόλα Λοή.

Τις εργασίες αποκατάστασης έχει αναλάβει η εταιρεία Lois Builders Limited για το ποσό των 4.927.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πλατεία Δημαρχίας
Το CYENS (πρώην RISE) ήδη λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης και λειτουργεί  στο ανακαινισμένο κτήριο ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (πρώην Στοά) στην Πλατεία Δημαρχίας όπου φιλοξενούνται πέραν των 100 ατόμων.

To κτήριο της Αγοράς (Παλιού Δημαρχείου) και ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας θα αποτελέσουν τον πυρήνα του έργου «Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ως περιφερειακού κόμβου δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας, με οφέλη που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στην κοινοπραξία, της οποίας συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς εγνωσμένου διεθνούς κύρους, όπως το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τα τρία κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.Άλλα Έργα

Ανάπλαση Εσωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου -...

Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) Αστικής Περιοχής...

Περισσότερα
Φοιτητικά Δωμάτια στις οδούς Βουλγαροκτόνου...

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν 50 δωμάτια, από τα οποία το ένα...

Περισσότερα
Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών...

Στόχος του έργου ανάπλασης της οδού Τρικούπη στην εντός των τειχών πόλη,...

Περισσότερα
Πάρκο Τροχοσανίδας

Το Πάρκο Τροχοσανίδας στον Άγιο Ανδρέα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε...

Περισσότερα