Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Έργα που έχουν ολοκληρωθεί / Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:
Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020

Άξονας Προτεραιότητας: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα

Ειδικός Στόχος: Ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας


Το έργο αποτέλεσε προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας με επιδίωξη να καταστεί το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Λευκωσίας ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών της περιοχής, για στήριξη του κέντρου, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που ακολουθούσε για χρόνια.
 
Η Φάση Α του έργου περιλάμβανε την ανάπλαση των οδών Στασικράτους, Μνασιάδου (τμήμα), Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας και Θεοφάνους Θεοδότου και η Φάση Β την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, την οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και τμήματα των οδών Στασάνδρου, Αφροδίτης, Αρνάλδας, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.
 
Με την ολοκλήρωση και της Φάσης Β’, που εγκαινιάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό και το αστικό της κέντρο εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται και ανανεώνεται. Το εμπορικό κέντρο της πόλης δεν κατακλύζεται πλέον από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που την χρησιμοποιούσαν απλώς και μόνο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της πόλης. Η λεωφόρος Μακαρίου είναι πλέον ένας χώρος προσβάσιμος για όλους, χωρίς διακρίσεις σε βάρος των εμποδιζόμενων ατόμων, ασφαλής για περπάτημα, με πολλά δέντρα και πράσινο, με σιντριβάνια, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης. Σε παρόδους της λεωφόρου έχουν δημιουργηθεί μικρές πλατείες και έχουν προστεθεί όμορφα στοιχεία, για να μπορούν ο κόσμος να απολαμβάνει ευχάριστα τη βόλτα του.
 
Οι εργασίες περιλάμβαναν:
  • Τροποποίηση της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης για διευκόλυνση της διακίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλατιστών και των πεζών, των ΑμεΑ καθώς και την εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης.
  • Επανασχεδιασμό του υπαίθριου χώρου και την εγκατάσταση νέου οδικού εξοπλισμού, για τη σωστή οργάνωση και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τη δημιουργία πλατειών – χώρων στάσης/ ξεκούρασης, ραμπών πρόσβασης και όλων των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.
  • Υπογειοποίηση και αναβάθμισης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, νέο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, νέο οδικό φωτισμό LED υψηλής απόδοσης, εγκατάσταση συστήματος για παροχή WiFi, συστήματος οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας που βοηθά στην εγκατάσταση συσκευών για το πρόγραμμα «Smart City», πρόνοιες για τη μελλοντική εγκατάσταση τραμ.
  • Βιοκλιματικό αστικό σχεδιασμό με εκτεταμένη φύτευση δεντροστοιχιών και χρήση στοιχείων νερού για φυσικό δροσισμό.
 
Σχετικές Ανακοινώσεις
19 Φεβ (16:35)
Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν τα έργα στο...
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως και λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που προκαλούν...
24 Ιαν (15:30)
Εμπορικό Τρίγωνο - Έναρξη των κατασκευαστικών...
Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους...
23 Οκτ (09:15)
Ανοίχθηκαν οι προσφορές για το έργο της ΟΑΕΤ...
Ανοίχθηκαν οι προσφορές για το έργο της Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του...

Άλλα Έργα

Αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Με στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί...

Περισσότερα
Φωτισμός τμήματος των Ενετικών τειχών της...

Με εντυπωσιακό φωτισμό έχει αναδειχθεί τμήμα των Ενετικών Τειχών της...

Περισσότερα
Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών...

Στόχος του έργου ανάπλασης της οδού Τρικούπη στην εντός των τειχών πόλη,...

Περισσότερα
Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό...

Ο Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό είναι ο μεγαλύτερος...

Περισσότερα