Το Στέκι - οδός Περικλέους

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.
Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»

Το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι» στεγάζεται στο αποκατεστημένο και ανακαινισμένο δημοτικό κτήριο επί της Οδού Περικλέους 66 στην εντός των τειχών πόλη. Εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών (Γραφείο Δικτύωσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και συμβάλλει στον κοινωνικό και πολιτισμικό συγχρωτισμό ντόπιων και μεταναστών.

Το Στέκι λειτουργεί ως Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης, ο οποίος έχει διπλό στόχο και ρόλο:
Α) Από τη μία, προσφέρονται καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμούΣτόχος είναι η άμεση ανακούφιση όσων βρίσκονται σε ανάγκη μέσω της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχολόγοι και Λειτουργός Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο), νομικής υποστήριξης, λογιστικής υποστήριξης (Family Budgeting Advice) και μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς (δικτύωση) που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Β) Από την άλλη, φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, εκδηλώσεις, μαθήματα, σεμινάρια  κλπ από διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες των πολιτών άτυπες και μη, οι οποίες έχουν ως κοινό στόχο την ενεργό συμμετοχή τους για δράσεις  κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης, καθώς και την κοινωνική προσφορά μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή και της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.

Το «Κέντρο» λειτουργεί ως ένας  Πολυχώρος Αλληλεγγύης - Ανοιχτός Κοινωνικός χώρος εστίασης - συνάντησης. Προσφέρονται αίθουσες για μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια:  πχ. Ελληνικής Γλώσσας, Ξένων  Γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, χορού π.χ. Αργεντίνικο tango, Κινέζικο, Ποντιακό, Γεωργιανό κλπ.

Επιπλέον, υπάρχουν διαμορφωμένες αίθουσες  Συνεδριάσεων - Συλλογικότητας - Συμμετοχικής Δημοκρατίας, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε  διάφορους φορείς: π.χ Δίκτυο μεταναστών, Ομάδα νομικών, Συλλόγους Μεταναστών, Ομάδες κοινωνίας των πολιτών, θεατρικές ομάδες κλπ.

Στις ωφελούμενες ομάδες πληθυσμού από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνονται:
- Άνεργοι
- Λήπτες προνοιακών επιδομάτων ΕΕ
- Θύματα εμπορίας προσώπων
- Μονογονείς
- Πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών
- Μετανάστες και Υπήκοοι Τρίτων Χωρών
- Νέοι
- Παιδιά
- Άτομα ηλικίας 50 - 60 ετών
- Ηλικιωμένοι.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Λευκωσίας και συγκεκριμένα των έργων που υλοποιούνται υπό την Επενδυτική Προτεραιότητα 9β «Προώθηση της Κοινωνικής ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Οποιωνδήποτε Διακρίσεων μέσω της Παροχής Στήριξης για Φυσική, Οικονομική και Κοινωνική Αναζωογόνηση Κοινοτήτων εντός Αστικών Περιοχών». 
 
Δικαιούχος: Δήμος Λευκωσίας
 
Φορέας Υλοποίησης: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
 


Άλλα Έργα

Αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Με στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί...

Περισσότερα
Εξωραϊσμός Τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς

Το Έργο «Εξωραϊσμός Τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς του Δήμου», που αφορά...

Περισσότερα
Συντήρηση οικοδομής στην οδό Ηρακλέους...

Το κτήριο επί της οδού Ηρακλέους, το οποίο φέρει το όνομα «Γεωργία...

Περισσότερα
Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου...

Το έργο αποτέλεσε προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου...

Περισσότερα