Δήμος Λευκωσίας - Το Στέκι - οδός Περικλέους

Το Στέκι - οδός Περικλέους

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.
Το Κέντρο στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο της οδού Περικλέους 66, στην παλιά πόλη, που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου έργου.

Το Έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και εσωτερική διαρρύθμιση Δημοτικού κτηρίου επί της Οδού Περικλέους στην Παλαιά Πόλη, που θα στεγάσει Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι» το οποίο θα εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών (Γραφείο Δικτύωσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και θα συμβάλλει στον κοινωνικό και πολιτισμικό συγχρωτισμό ντόπιων και μεταναστών.

Το Στέκι θα λειτουργεί ως Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης ο οποίος θα έχει διπλό στόχο και ρόλο:

Από τη μία θα προσφέρονται καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος θα είναι ή άμεση ανακούφιση όσων βρίσκονται σε ανάγκη μέσω της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχολόγοι και Λειτουργός Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο), νομικής υποστήριξης, λογιστικής υποστήριξης (Family Budgeting Advice) και μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς (δικτύωση) που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Από την άλλη θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, εκδηλώσεις, μαθήματα, σεμινάρια  κλπ από διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες των πολιτών άτυπες και μη, οι οποίες έχουν ως κοινό στόχο την ενεργό συμμετοχή τους για δράσεις  κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης καθώς και την κοινωνική προσφορά μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή και της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.

Πολυχώρος αλληλεγγύης

«Το ΣΤΕΚΙ» θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος αλληλεγγύης – ανοιχτός κοινωνικός χώρος εστίασης. Θα  προσφέρονται αίθουσες για μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια όπως:  Ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, χορού κλπ.

Έχουν επίσης διαμορφωθεί αίθουσες   (συνεδριάσεων/συλλογικότητας) οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στους φορείς του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και σε όσους φορείς προάγουν δράσεις κοινωνικής ένταξης π.χ. Δίκτυο μεταναστών, ομάδα νομικών, σύλλογοι μεταναστών, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, κλπ.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αφού εξήρε τη σημαντικότητα του έργου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ένταξη του έργου, το οποίο περιλαμβάνεται στην Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Λευκωσίας και την υλοποίησή του, ανέφερε: «Για εμάς η προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης είναι επένδυση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είναι η απάντηση μας στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η οικονομική και η υγειονομική κρίση με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών».

Τόνισε περαιτέρω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας «δεν καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα υφιστάμενά μας προγράμματα αλλά παράλληλα να εμπλουτίζουμε την φαρέτρα των κοινωνικών μας υπηρεσιών με άλλα, νέα έργα».

Σε δικό της χαιρετισμό η κ. Ανθούση διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δρόμο που έχει χαράξει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπέδειξε την ωφελιμότητα από τη λειτουργία προγραμμάτων, όπως είναι το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ», επισημαίνοντας ότι «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, στηρίζει τη λειτουργία προγραμμάτων που καλύπτουν ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.

Άλλα Έργα

Ανάπλαση της Λεωφόρου Συνεργασίας στο Καϊμακλί

Πρόκειται για τον γνωστό δρόμο της περιοχής ως ο «Σιδηρόδρομος» μήκους...

Περισσότερα
Νέοι χώροι στάθμευσης στην εντός των τειχών...

Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας...

Περισσότερα
Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μετά την ολοκληρωμένη συνολική ανακαίνιση...

Περισσότερα
Αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Με στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί...

Περισσότερα