Αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), από Εθνικούς Πόρους και πόρους του Δήμου Λευκωσίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020.
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής στην εντός των τειχών Λευκωσία

Με στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί  επισκέψιμος από το κοινό με την κατασκευή περιμετρικών πασαρέλων και την κατασκευή δύο μεταλλικών στεγάστρων για την προστασία των δύο εκκλησιών που σώζονται σε μορφή ερειπίου έχουν γίνει σχετικές εργασίες στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το κτήριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, στην εντός των τειχών πόλη.

Κύριος στόχος της διαμόρφωσης είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, η εξασφάλιση της επισκεψιμότητας του χώρου και συνάμα η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να διατηρήσει την εικόνα της «ανοιχτής ανασκαφής».

Βασική επιλογή της πρότασης είναι αφενός η αποφυγή της διέλευσης μέσα στο χώρο και αφετέρου επιδιώκεται η προσέγγιση του περιμετρικά έτσι ώστε να αποφευχθούν οι έντονες επεμβάσεις, με διαδρόμους - οδεύσεις που θα τον διατρέχουν.

Με δεδομένο ότι ο χώρος βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από τη στάθμη των γύρω δρόμων και περιβάλλεται από τα κτήρια του νέου Δημαρχείου, η επίσκεψη των καταλοίπων με πασαρέλες που θα προσεγγίζουν τα μνημεία περιμετρικά, με εξέδρες, θα αφήνει ελεύθερο τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα είναι ορατός στο σύνολο του και από τους γύρω δρόμους και από τα κτήρια του, επισημαίνεται από τον Δήμο.

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές έγιναν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επίσης το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει τοποθετήσει επεξηγηματικές πινακίδες για τα ευρήματα στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν την 1η Νοεμβρίου 2022 από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο.

Άλλα Έργα

Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ...

Το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι» στεγάζεται στο...

Περισσότερα
Ανάπλαση Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία...

Ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο έχει ολοκληρωθεί στη Λευκωσία, αυτό...

Περισσότερα
Φοιτητικά Δωμάτια στις οδούς Βουλγαροκτόνου...

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν 50 δωμάτια, από τα οποία το ένα...

Περισσότερα
Αστικά αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Λευκωσίας

Αστικά αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Λευκωσίας - Κατάλληλη κατασκευή...

Περισσότερα