Η Λευκωσία 2030 παρουσιάζει την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας / Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 / Παράλληλο Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 / Η Λευκωσία 2030 παρουσιάζει την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Πεμ, 11 Ιουλ. 2024
20:30
Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας
Με την εκπαίδευση να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Λευκωσίας 2030 (Υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), ο οργανισμός διεκδίκησης και το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) της Ελλάδας σε θέματα εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ, που πρώτο φιλοξένησε το μπαλέτο της ΕΛΣ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 («Χορός με την σκιά μου» σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου), περήφανα παρουσιάζει στο Παράλληλο Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ για μια σειρά δωρεάν παραστάσεων και εργαστηρίων για τους φίλους του χορού.
 
Με την ευκαιρία των 20 χρόνων λειτουργίας της η Σχολή, παρουσιάζει σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή της, Γιώργου Μάτσκαρη, την επετειακή παράσταση «Progression», στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 10 και 11 Ιουλίου 2024, στις 20:30.
 
Για την επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο «Verge». Πρόκειται για την πρώτη του ανάθεση και συνεργασία με την ΕΛΣ. Ο Μάλιφαντ σημειώνει για τη νέα χορογραφία: «Ήταν χαρά και τιμή μου να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με χορευτές στην ακμή της καριέρας τους, στην τέχνη με την οποία έχω ασχοληθεί για πολλά γόνιμα χρόνια.
 
Oι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν επίσης, τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ «Exceedance», σε χορογραφία της Κύπριας καθηγήτριας της Σχολής, Όλιας Τορναρίτου και σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία Γιώργου Κοντοβά. Επιπλέον, από το κλασικό ρεπερτόριο θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο «Ζιζέλ», σε χορογραφία του σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ.
 
Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ
 
Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 υπό τη διεύθυνση της Άννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη, στοχεύοντας στη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα. Ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε το 2018/19 ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, ως Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο.
 
Από το 2017, που μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το επίπεδο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ έχει ανέβει θεαματικά. Σήμερα, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί του χορού συνεργάζονται με τη Σχολή σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Στα σεμινάρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα τεχνικής κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης, χορογραφίας - σύνθεσης. Επίσης, διοργανώνονται σεμινάρια συμπεριληπτικού χορού με τη συμμετοχή νέων με αναπηρία και σπουδαστών της Σχολής. Οι σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για την πρακτική τους εξάσκηση, συμμετέχουν σε πρόβες και παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ (κλασικές, νεοκλασικές και σύγχρονες παραγωγές), καθώς και σε όπερες, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της ΕΛΣ.
 
Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μετά από συμμετοχή τους σε διαδικασία διεθνούς ακρόασης. Οι αριστούχοι απόφοιτοι σπουδαστές λαμβάνουν υποτροφίες εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ.
 
Τα τελευταία χρόνια, στις παραστάσεις της Σχολής έχουν παρουσιάσει χορογραφίες τους οι Οχάντ Ναχαρίν, Χάρης Γκέκας, Αθανασία Κανελλοπούλου, Μυρτώ Γράψα, Νάνσυ Νεραντζή, Γιάννης Τσιγκρής, Χρήστος Ξυραφάκης κ.ά.
 
Οι παραστάσεις της Σχολής προβάλλονται δωρεάν, πάντα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΛΣ και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV.
 
Συντελεστές:
ΖΙΖΕΛ
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά, με τη συνεργασία στη διδασκαλία των Λυδίας Κάγιου, Ελένης Κλάδου, Ελιζαβέτας Μπάσοβα και Βασιλικής Σπυρίδωνος
Μουσική: Αντόλφ Αντάμ
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
 
EXCEEDANCE
Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία: Γιώργος Κοντοβάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
 
VERGE
Χορογραφία: Ράσσελ Μάλιφαντ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ντάνα Φούρας
Σχεδιασμός φωτισμών, βιντεοπροβολές: Παναγιώτης Τομαράς
Ηχητικός σχεδιασμός, τεχνική υποστήριξη: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος
Βοηθός προβών: Χρήστος Ξυραφάκης
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης
Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ
Συντονισμός, επιμέλεια προβών: Άλκηστις Λαλά, Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Ρεκούτης
Τεχνική επιμέλεια: Μαίρη Λανταβού
Επιμέλεια κοστουμιών βεστιαρίου ΕΛΣ: Ήρα Καραγκούνη
 
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου από την ιστοσελίδα www.soldoutticketbox.com.
 
Χορηγοί Εθνικής Λυρικής Σκηνής:
Χορηγός περιοδείας: PRODEA
Υποστηρικτής αερομεταφορών περιοδείας: Aegean Airlines
 
Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης: ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
 
Χορηγοί Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024:
Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού
Χορηγός επικοινωνίας: LOVE FM 100,7
 
Photo Credits: Ανδρέας Σιμόπουλος και Γιώργος Καλκανίδης