Αναβάθμιση Λεωφόρου Καλλιπόλεως

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Έργα που έχουν ολοκληρωθεί / Αναβάθμιση Λεωφόρου Καλλιπόλεως
Το Έργο Ανάπλασης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.  
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής της πρωτεύουσας, το οποίο προτάθηκε μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου και την ισόρροπη εξυπηρέτηση όλων των μέσων μεταφοράς.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με τη στενή συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας.

Περιλάμβανε την ανακατασκευή του δρόμου συνολικού μήκους δυο χιλιομέτρων και ενός χιλιομέτρου δευτερεύοντος οδικού δικτύου
  • κατασκευάστηκαν νέα πεζοδρόμια που δίνουν τη δυνατότητα στον πεζό να διακινείται με ασφάλεια και άνεση
  • δημιουργήθηκαν νέοι κόλποι στάθμευσης, για φορτοεκφόρτωση και για ΑμεΑ
  • τοποθετήθηκε νέος οδικός φωτισμός  τεχνολογίας LED (μείωση δαπάνης για ηλεκτροφωτισμό 40%).
  • δημιουργήθηκε νέο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων
  • κατασκευάστηκαν περίπου 200 νέες λεκάνες στα πεζοδρόμια για φύτευση δέντρων
  • εγκαταστάθηκαν νέα φώτα τροχαίας
  • έγινε νέα κάθετη και οριζόντια σήμανση και 
  • υπογειοποιήθηκαν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Με την ολοκλήρωση των έργων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννο Καρούσο την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και προδόθηκε επίσημα η Λεωφόρος Καλλιπόλεως και η οδός Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου στο κοινό.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, πρωτίστως ενίσχυσε την οδική ασφάλεια, τόσο για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί, τα ΑΜΕΑ, οι γονείς με παιδικά καροτσάκια, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι), όσο και για τα τροχοφόρα οχήματα.

Δημιουργήθηκε ενιαίος και συνεχόμενος χώρος πεζοδρομίων, σύμφωνα με τα πρότυπα για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας, σεβόμενοι έτσι την ανάγκη για την κατά το δυνατό ανεμπόδιστη καθημερινή προσπέλασή τους.

Επιλύθηκαν προβλήματα ομβρίων υδάτων, οδικού φωτισμού και πολύ σύντομα φύτευσης δέντρων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη μας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητοι κόλποι στάθμευσης για την αναγκαία φορτοεκφόρτωση προϊόντων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και όλων των χρήσεων της λεωφόρου.

Η ανάπλαση της λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι ένα ακόμα έργο που χρηματοδοτήθηκε από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποπερατώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Αποτελεί μέρος της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας και βασικό στοιχείο της βιώσιμης κινητικότητας για την πρωτεύουσα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Καλλιπόλεως, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να επιλύσουμε σοβαρά και χρόνια προβλήματα του οδικού δικτύου της πόλης. Θέλω να θυμίσω ότι οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για τη συγκεκριμένη Λεωφόρο άρχισαν πριν από πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες.

Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε τα λόγια και τους σχεδιασμούς πράξη. Ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο, την υπηρεσία του Δήμου και τους συνεργάτες μας. Ευχαριστώ τα Δημόσια Έργα και τον εργολάβο του έργου την εταιρεία ΚΕΔΡΗΣ. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, το Υπουργείο Μεταφορών και τον κύριο Υπουργό ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας αλλά και τους προκατόχους του, κα Βασιλική Αναστασιάδου και κ. Μάριο Δημητριάδη ο οποίος έδωσε την πολιτική υποστήριξη για να αποφασιστεί η προκήρυξη του έργου.»

Στο χαιρετισμό του Υπουργός κ. Καρούσος ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι «Η σημερινή εικόνα της Λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με πριν, όπου επικρατούσε άναρχη στάθμευση και παντελής έλλειψη υποδομών για πεζούς.»

Στην αρχή της ομιλίας του ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Υπουργείου για προώθηση μέτρων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας.

Ευχαρίστησε την εταιρεία Διονύσης Τουμαζή και Συνεργάτες που εκπόνησε τη μελέτη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθώς και για τα κατασκευαστικά σχέδια του Έργου, υπό τον συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας.  Το Έργο υλοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων στα πλαίσια του συμβολαίου «Ανάπλαση Λεωφόρου Καλλιπόλεως» από την εταιρεία KEDRIS CONSTRUCTION LTD.

Με το έργο έχει βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στους δύο βασικούς άξονες της Πρωτεύουσας. Η Ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως περιλαμβάνει τη μονοδρόμηση της τροχαίας κίνησης από τα φώτα τροχαίας στη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με την οδό Ευγενίας και Αντωνίου  Θεοδότου, με κατεύθυνση προς τη συμβολή της Λεωφόρου Καλλιπόλεως με τη Λεωφόρο Μακαρίου. Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω έχουν κατασκευαστεί  σε όλο το μήκος της νέα πεζοδρόμια, προσβάσιμα σε όλους σύμφωνα με τις πρόνοιες της Βιώσιμης Κινητικότητας. Τακτοποιήθηκε η άναρχη στάθμευση με τη δημιουργία κόλπων στάθμευσης σε όλο το μήκος. Δεν έγιναν απαλλοτριώσεις και έγινε εύκολη πλέξη των κινήσεων αφού δεν έχει κατασκευαστεί νησίδα, όπως σχεδιαζόταν σε προγενέστερες μελέτες.

Άλλα Έργα

Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης Ομήρου

Στόχος του έργου: Η βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το...

Περισσότερα
Βελτιωτικά έργα, σωστή κατασκευή δρόμων και...

Η σωστή κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων σε συνδυασμό με την κατασκευή...

Περισσότερα
Φοιτητικά Δωμάτια στην οδό Αριστείδου

Πρόκειται για αυτόνομα φοιτητικά δωμάτια/ διαμερίσματα, με ξεχωριστό...

Περισσότερα
Έργα στο Καϊμακλί

Με πρόγραμμα και συνέπεια συνεχίζουμε μαζί την πρόοδο του Καϊμακλίου.

Περισσότερα