Δήμος Λευκωσίας - Φωτισμός τμήματος των Ενετικών τειχών της Λευκωσίας

Φωτισμός τμήματος των Ενετικών τειχών της Λευκωσίας

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Έργα που έχουν ολοκληρωθεί / Φωτισμός τμήματος των Ενετικών τειχών της Λευκωσίας
Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και το Δήμο Λευκωσίας.  
Με εντυπωσιακό φωτισμό έχει αναδειχθεί τμήμα των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας από τον προμαχώνα Ποδοκάταρο μέχρι και τον προμαχώνα Καράφα (κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου).

Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού μνημείου της πόλης και η προβολή του σημείου αναφοράς της Λευκωσίας.

Ο φωτισμός έχει γίνει εξ ολοκλήρου με τη χρήση προβολέων που χρησιμοποιούν λαμπτήρες τεχνολογίας LED, θερμού λευκού φωτός, πολύ χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προβολείς είναι μικρού φυσικού μεγέθους και τοποθετήθηκαν με πολύ διακριτικό τρόπο για να είναι όσο γίνεται λιγότερο εμφανείς. Όλες οι βάσεις και τα προστατευτικά καλύμματα των προβολέων έχουν βαφεί στο χρώμα του περιβάλλοντος με στόχο πάντοτε τη μικρότερη δυνατή επέμβαση στο χώρο του μνημείου.

Ο φωτισμός των τειχών είναι προγραμματισμένος να ανάβει από τις 20:00 μέχρι τα μεσάνυχτα καθημερινά.

Ο εντυπωσιακός φωτισμός θα φωτίζει τα ενετικά τείχη από το άνοιγμα του Κολοκάση μέχρι το σημείο που βρίσκεται η Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Το έργο αυτό του Δήμου Λευκωσίας εντάσσεται στις προσπάθειές του για την ορθή αξιοποίηση και την ανάδειξη του σημαντικότερου αρχαιολογικού μνημείου της πόλης.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των περιοχών κοντά στην πράσινη γραμμή.

Η εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου 2013.

Τα τείχη της Λευκωσίας ανεγέρθηκαν τον 16ο αιώνα μετά από απόφαση των Βενετών για την οχύρωση της Λευκωσίας από το Τζούλιο Σαβορνιάνο.  Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε πόρτα Τζούλια προς τιμήν, του αρχιτέκτονα.  Τα τείχη της Λευκωσίας θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Άλλα Έργα

Ανάπλαση της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου

Κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα που ξεκινά...

Περισσότερα
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δημιουργίας «Έξυπνης Πόλης»

Ο Δήμος Λευκωσίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της Λευκωσίας σε έξυπνη...

Περισσότερα
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση προτίθενται να βελτιώσουν...

Περισσότερα
Βελτιωτικά έργα, σωστή κατασκευή δρόμων και...

Η σωστή κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων σε συνδυασμό με την κατασκευή...

Περισσότερα