Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Κυβερνητικά / Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας
Η Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Για χρόνια η πολιτική αστικών μεταφορών είχε επικεντρωθεί μονόπλευρα στο ΙΧ αυτοκίνητο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια από τις υψηλότερες αναλογίες ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στον κόσμο (περισσότερα από 600 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους) και ιδιαίτερα χαμηλή χρήση πράσινων μεταφορών. Στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λευκωσίας το μερίδιο μετακινήσεων των δημοσίων συγκοινωνιών είναι μόνον 3%, του δε ποδηλάτου κάτω από 2%. Η συνεχόμενη αύξηση των κυκλοφοριακών  προβλημάτων έχει σοβαρό αντίκτυπο στο αστικό περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση κλπ), στην οδική ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής με αποτέλεσμα η πόλη να γίνεται λιγότερο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους κατοίκους της.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για την Πολιτική των Μεταφορών

Η Κυπριακή Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση προτίθενται να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση με την ενίσχυση του μεριδίου των δημόσιων συγκοινωνιών, του ποδηλάτου και των πεζών με την παράλληλη αναβάθμιση και συμπλήρωση του οδικού δικτύου. Το ποσοστό χρήσης των δημοσίων συγκοινωνιών πρέπει να ξεπεράσει το 10% έως το έτος 2020. Η επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που αφορούν όλες τις μορφές  κυκλοφορίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν ενιαία. Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας για τη Λευκωσία (ΟΣΚΛ).

Σκοπός του ΟΣΚΛ είναι η επίτευξη Αειφόρου Κινητικότητας, με τη χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών, του ποδηλάτου και της διακίνησης με τα πόδια, ως τις καταλληλότερες μορφές μεταφορών για το αστικό περιβάλλον. Οι αυξημένες πυκνότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, δηλαδή η Πολυκεντρική Χωρική Ανάπτυξη, αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη αειφόρων μορφών μεταφορών. Το Τοπικό Σχέδιο της Λευκωσίας περιλαμβάνει μια τέτοια Πολυκεντρική Χωρική Ανάπτυξη.

Άλλα Έργα

Ανάπλαση της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου

Κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα που ξεκινά...

Περισσότερα
Νέο κτίριο της Βουλής

Το 1994 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση νέου...

Περισσότερα
Αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Με στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί...

Περισσότερα
Συντήρηση οικοδομής στην οδό Ηρακλέους...

Το κτήριο επί της οδού Ηρακλέους, το οποίο φέρει το όνομα «Γεωργία...

Περισσότερα