Δήμος Λευκωσίας - Συντήρηση οικοδομής στην οδό Ηρακλέους - Παιδοκομικός Σταθμός Δήμου Λευκωσίας

Συντήρηση οικοδομής στην οδό Ηρακλέους - Παιδοκομικός Σταθμός Δήμου Λευκωσίας

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Υπό Κατασκευή / Συντήρηση οικοδομής στην οδό Ηρακλέους - Παιδοκομικός Σταθμός Δήμου Λευκωσίας
Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020.
Συντηρείται παραδοσιακή οικοδομή στην οδό Ηρακλέους, στην Εντός των Τειχών πόλη και διαμορφώνεται για να στεγάσει ακόμη μια κοινωνική υποδομή που ο Δήμος Λευκωσίας θα προσφέρει στους δημότες του.

Στην οικοδομή αυτή θα παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε βρέφη, νήπια και παιδιά.και κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων και επέκταση του προγράμματος απασχόλησης παιδιών μετά το σχολείο, τα Σάββατα και τις αργίες. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρονται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο, το οποίο ονομάστηκε «Ουράνιο Τόξο», έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες των παιδιών και των γονέων τους.

Επίσης, στο πλαίσιο του νέου έργου εντάσσεται και η δημιουργία του «Πάρκου της χαράς». Πρόκειται για χώρο πρασίνου και ψυχαγωγίας για τα παιδιά του «Ουράνιου Τόξου», αλλά και για άτομα της τρίτης ηλικίας τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα ηλικιωμένων του Πολυδύναμου Κέντρου.

Τα προγράμματα που θα προσφέρονται από τον Δήμο της πρωτεύουσας, αφορούν:
  • Παροχή υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Φροντίδας Βρεφών και Νηπίων έως 5 ετών. Απασχόληση βρεφονηπιοκόμων σε κατ’ οίκον μονάδες φροντίδας που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του έργου. Η φιλοσοφία του προγράμματος επικεντρώνεται στην συναισθηματική, γνωστική και φυσική  ανάπτυξη των βρεφών που θα αποτελεί ομαλή μετάβαση από το οικογενειακό περιβάλλον φροντίδας σε περιβάλλον ημερήσιας φροντίδας και κοινωνικοποίησης. Το ημερήσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σίτιση, ασκήσεις, παιχνίδια, μουσική/τραγούδι, ομιλία/επικοινωνία, και βιωματικές ασκήσεις για την απόκτηση νέων παραστάσεων και γνώσεων.  Η υπηρεσία θα παρέχεται από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Λειτουργία Παιδοκομικού Σταθμού για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Λειτουργία παιδοκομικού σταθμού που θα στεγαστεί στο κτήριο της οδού Ηρακλέους. Επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει τη συνέχεια και τη συμπλήρωση της οικογενειακής αγωγής, επιτυγχάνοντας την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τις προσφερόμενες δραστηριότητες τα παιδιά, σταδιακά εξελίσσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες τους. Η ενδεδειγμένη σίτιση και ξεκούραση των παιδιών αποτελούν μέρος της λειτουργίας του σταθμού. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Λειτουργία «Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών» ηλικίας 5-12 ετών. Λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, ο περιορισμένος χώρος στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Το πρόγραμμα προσφέρεται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών αργιών από Δευτέρα έως το Σάββατο και περιλαμβάνει παραλαβή των παιδιών από τα Δημοτικά Σχολεία με λεωφορείο, ζεστό γεύμα, καθοδήγηση παιδιών για τις σχολικές εργασίες. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης όπως τέχνη, εκπαιδευτικά παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.  Οι υπηρεσίες θα παρέχονται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών αργιών και το Σάββατο.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε ότι ο Δήμος, μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου, προωθεί με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις την ένταξη ή επανένταξη στην απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.  «Είναι γι’ αυτό το λόγο που επεκτείνει τις ήδη επιτυχημένες υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, νηπίων και βρεφών και καινοτομεί με τη δημιουργία Παιδοκομικού Σταθμού με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 8 το βράδυ».

Στο Κέντρο, αναφέρει ο κ. Γιωρκάτζης, θα προσφέρονται επίσης υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης παιδιών με διευρυμένο ωράριο, τα Σάββατα και τις σχολικές αργίες ενώ θα επεκταθεί το πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων.

Σημείωση: Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των προγραμμάτων θα ανακοινωθούν αργότερα με την ολοκλήρωση της συντήρησης της παραδοσιακής οικοδομής.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020.

Άλλα Έργα

Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μετά την ολοκληρωμένη συνολική ανακαίνιση...

Περισσότερα
360 Nicosia (Υπό Κατασκεύη)

Η καρδιά της πρωτεύουσας αλλάζει. Νέα όψη, νέα πνοή αναμένεται να...

Περισσότερα
Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό...

Ο Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό είναι ο μεγαλύτερος...

Περισσότερα
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δημιουργίας «Έξυπνης Πόλης»

Ο Δήμος Λευκωσίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της Λευκωσίας σε έξυπνη...

Περισσότερα