Το Συνέδριο CEMR θα καταγράψει το όραμα των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την Ευρώπη του 2030

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Το Συνέδριο CEMR θα καταγράψει το όραμα των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την Ευρώπη του 2030
Τετ, 20 Απρ. 2016 17:30
Έκφραση αποφασιστικότητας για ουσιαστική αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης

Σε μια χρονική στιγμή όπου αναζητούνται λύσεις για μια μεγάλη γκάμα κρίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πολύ-αναμενόμενο 26ο Συνέδριο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) ξεκίνησε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, με τους κύριους ομιλητές -συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη – να επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ένα ενιαίο όραμα για το μέλλον και να υπογραμμίζουν το συμβολισμό της Λευκωσίας ως την τοποθεσία της εκδήλωσης.

Το τριήμερο συνέδριο, που φιλοξενείται από το Δήμο Λευκωσίας, είναι το μεγαλύτερο του είδους του που πραγματοποιείται στην Κύπρο μετά την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2012, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης υπήρξαν παρεμβάσεις μέσω βίντεο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schultz.
 
Με πρωταρχικό στόχο της συνάντησης για εκατοντάδες δήμαρχους, δημοτικούς σύμβουλους, προέδρους περιφερειών στην Ευρώπη και ευρύτερα, το συνέδριο του CEMR 2016 προσδίδει προστιθέμενη αξία, λόγω του εύρους της συμμετοχής με άνω των 500 σύνεδρων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου του Γιοχάνεσμπουργκ κ. Πάρκα Ταού. Επιπλέον, θα ασχοληθεί με ένα εύρος σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης, της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της ριζοσπαστικοποίησης, της ενίσχυσης των τοπικών οικονομικών  και των εδαφικών μεταρρυθμίσεων.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του CEMR κ. Iñigo de la Serna, τόνισε ότι μετά από αρκετά χρόνια κρίσης, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο, η Ευρώπη έχει μεγάλη ανάγκη μιας ανανεωμένης φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους. «Όντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κρίσης, και ως οδηγοί της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους είναι οι φυσικοί ηγέτες αυτού του έργου προβληματισμού», δήλωσε ο κ. de la Serna.
 
Απηχώντας τα λόγια του de la Serna, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών στιγμών, η Ευρώπη χρειάζεται το πολιτικό θάρρος να προβληματιστεί σχετικά με το παρελθόν, να εμπνευστεί από τις επιτυχίες της και να διορθώσει τα λάθη της». Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι η «οικονομική βιωσιμότητα των πόλεων θα βασίζεται στην προαγωγή της δημιουργικότητας, που με τη σειρά της θα στηριχτεί στην ικανότητα των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα που απελευθερώνει τους πολίτες, ανεξάρτητα του φύλου, της ηλικίας, του χρώματος του δέρματος τους, της θρησκείας, των πολιτικών πεποιθήσεων, της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης, και του σεξουαλικού προσανατολισμού».
 
Ο κ. Αλέξης Γαλανός, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Αμμοχώστου, μίλησε για το όραμα μιας Ευρώπης που μπορεί να καυχηθεί, μεταξύ άλλων, για την ανθρωπιά της, την καθαρότητα της και την φιλικότητα της προς το περιβάλλον, απαλλαγμένη από κάθε μορφή διάκρισης. Μίλησε επίσης για το όραμα της Κύπρου ως «μια επανενωμένη χώρα … πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικής εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης. Θέλω πραγματικά να ελπίζω ότι έφτασε η ώρα για να οικοδομήσουμε μια Κύπρο που θα είναι γη της ευημερίας και της ανάπτυξης για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, όπου ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα ίδια επίπεδα με όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
Σε ομιλία που εκφώνησε εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σωκράτης Χάσικου, ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά αναφέρθηκε στην Ατζέντα 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου οι πόλεις και οι περιφέρειες θα πρέπει να εργαστούν για την επίτευξη της αειφορίας. Επισήμανε επίσης τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κύπρο για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συνολική βελτίωση της ζωής των απλών πολιτών.
 
Κύριος ομιλητής στην εναρκτήρια συνέδρια ήταν ένας από τους πιο σημαντικότερους φωτογράφους και οικολόγους κ. Yann Arthus-Bertrand, ο Γάλλος σκηνοθέτης και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 30 συνεδρίες ποικίλης μορφής, γύρω από τις 7 μεγάλες θεματικές του συνεδρίου που είναι: Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Διακυβέρνηση & Ηγεσία, Κοινωνία & Πολιτισμός, Οικονομία & Οικονομικά, Περιβάλλον, Κλίμα & Ενέργεια, Επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία & Καινοτομία, και Συνεργασία & Εταιρικές σχέσεις.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακή Δημοκρατίας είναι ο κύριος χορηγός του συνεδρίου, ενώ τις θεματικές του στηρίζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Το συνέδριο υποστηρίζει επίσης το Cyprus Institute of Marketing, με χορηγό τηλεπικοινωνιών την PrimeTel, χορηγό φιλοξενίας το Occhio Hospitality Group, και χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ - Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.