Πρωτιά και επιβράβευση 31 εκ. το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) που υπέβαλε η συνεργασ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Πρωτιά και επιβράβευση 31 εκ. το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) που υπέβαλε η συνεργασ
Πεμ, 31 Μαρ. 2022 11:55
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) 2021-2030 που υποβάλαμε ως συνεργασία Δήμων της Αστικής Περιοχής Λευκωσίας έλαβε την τιμητική πρώτη θέση με ποσό ύψους €31 εκ.

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης λάβαμε σε συνάντηση μας στο Υπουργείο Οικονομικών με το Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης κ. Θεοδόση Τσιόλα τη Διευθύντρια Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Συνοχής κ Ανθή Φιλιππίδου και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κυπριανού.

Σε συνάντησή τους την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Στροβόλου, Αντρέα Παπαχαραλάμπους, Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου,  και Αγ. Δομετίου, Κώστα Πέτρου, συμφώνησαν πως η επιτυχία αυτή είναι προϊόν της εξαιρετικά καλής συνεργασίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συνεχάρηκαν τις ομάδες τους για την συνεισφορά τους στην διαμόρφωση της Στρατηγικής.

Στις προτεραιότητες της Α Φάσης βρίσκονται η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, υποδομές και συστήματα Έξυπνης Πόλης, οι παρεμβάσεις στον Πεδιαίο Ποταμό, καθώς και δράσεις Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Τι είναι η Ο.Χ.Α.

Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση έργων χωρικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) 2021-2027. Η συνεργασία των Δήμων της Αστικής Περιοχής Λευκωσίας εργάστηκε άοκνα και πέτυχε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης, που στόχος της είναι η αντιμετώπιση  συγκεκριμένων προκλήσεων ή/και προβλημάτων με συνολικό τρόπο. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν οι σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων της συνεργασίας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής της περιοχής συμπεριλήφθηκαν κατ’ ελάχιστον η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και η απασχόληση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.