Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το πάρκο Γαλλοφωνίας στην Τάφρο Τρίπολις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το πάρκο Γαλλοφωνίας στην Τάφρο Τρίπολις
Δευ, 12 Ιουν. 2023 08:30
«Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λευκωσίας έχουν ύστερα από πολλές δεκαετίες, την ευκαιρία να περπατούν, να ποδηλατούν αλλά και να περνούν χρόνο κοντά στα πανέμορφα, ιστορικά τείχη στην ενοποιημένη πλέον Τάφρο». Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, κατά την τελετή εγκαινίων του Πάρκου Γαλλοφωνίας στην Τάφρο Τρίπολις, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, σημειώνοντας ότι το πάρκο αποτελεί την αρχή ενός πανέμορφου περιπάτου στην ενοποιημένη Τάφρο.
 
Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του Δήμου Λευκωσίας, ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος έχει επενδύσει εκατομμύρια για την ενοποίηση των τμημάτων της Τάφρου, όσων βέβαια δεν τελούν υπό κατοχή. «Δημιουργήθηκαν περάσματα κάτω από τις τρεις γέφυρες της Πλατείας Σολωμού, της Πλατείας Ελευθερίας και της Γέφυρας Κάνιγγος, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του περιμετρικού τόξου του βόρειου τμήματος της Λεωφόρου Στασίνου, όπου δημιουργείται διαδρομή για πεζούς και ποδήλατα η οποία θα ενώνει την Πλατεία Ελευθερίας μέσω της σήραγγας στη Γέφυρα Κάνιγγος μέχρι το γήπεδο του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Αυτά τα έργα συνδέονται με άλλες μεγάλες παρεμβάσεις στην εντός των τειχών πόλη, την Κωστάκη Παντελίδη, το εμπορικό κέντρο Μακαρίου-Στασικράτους, το πάρκο που υλοποιείται στο χώρο του παλαιού ΓΣΠ και με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ήδη ολοκληρώθηκε στη δυτική πλευρά της Λευκωσίας και σύντομα διευρύνεται ανατολικά».
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε μάλιστα, ότι ποτέ πριν δεν έγιναν έργα σε τέτοιο βαθμό που να αναδεικνύουν το σημαντικό μνημείο της πόλης, τα Ενετικά Τείχη, και να συνδέουν λειτουργικά και κυρίως βιώσιμα, το ιστορικό και το σύγχρονο κέντρο της πρωτεύουσας με όλες τις περιοχές της Λευκωσίας – Στρόβολο, Έγκωμη, Λακατάμια, Καϊμακλί, Παλλουριώτισσα και Αγλαντζιά.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας που χωρίς δισταγμό αποδέχθηκαν την πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία και ονομασία ενός πάρκου της Λευκωσίας σε Πάρκο Γαλλοφωνίας, παραχωρώντας μάλιστα τον ιδιαίτερο χώρο της Τάφρου Τρίπολις, στην καρδιά της Λευκωσίας. Σημείωσε, ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταξή της το 2006 στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, υπαγορεύθηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης και συμμετοχής σε ένα σημαντικό φόρουμ με κοινή γλώσσα τα γαλλικά και έναν χώρο κοινών αξιών, αρχών και αλληλεγγύης.
 
«Από την ένταξή της και εντεύθεν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στους βασικούς πολιτικούς θεσμούς του Οργανισμού, στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα καθώς και στο πρόγραμμα επιμόρφωσης των δημόσιων λειτουργών στη γαλλική γλώσσα». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ανάμιξη του Διεθνούς Οργανισμού με το Κυπριακό πρόβλημα έγινε πιο ενεργή, αρχικά, στη Διάσκεψη Κορυφής της Γαλλοφωνίας στο Μοντρέ της Ελβετίας το 2010, όπου εγκρίθηκε ψήφισμα για την Κύπρο, που έκτοτε ανανεώνεται και ισχυροποιείται σε κάθε Σύνοδο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που αυτή η ιδέα του Πάρκου έγινε πράξη, «καταδεικνύοντας έτσι τους δεσμούς που μπορεί να δημιουργήσει η Κύπρος με τις χώρες μέλη της Γαλλοφωνίας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την κοινή προσήλωσή μας, όχι μόνο στις πανανθρώπινες αξίες, αλλά και στις οικολογικές δράσεις και τη βιώσιμη/ αειφόρο ανάπτυξη».
 
Στο μήνυμά της η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας, A.Ε. Louise Mushikiwabo, το οποίο διάβασε η Eθνική Ανταποκρίτρια της Γαλλοφωνίας, Γεωργία Γεωργίου Χατζηκωστή, τόνισε ότι η αξιοσήμειωτη αυτή πρωτοβουλία σηματοδοτεί την ανανεωμένη δέσμευση της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, καθώς και στις οικουμενικές αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. «Η γαλλόφωνη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντανακλάται αποφασιστικά στην ανεκτίμητη συμβολή της, υπέρ της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς και στις δράσεις που πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας». Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή όπως το Πάρκο Γαλλοφωνίας  καταστεί ένας τόπος σύγκλισης και συμβίωσης, προσφέροντας στους λαούς, ιδιαίτερα στους νέους που αποτελούν το μέλλον της Γαλλοφωνίας, ένα χώρο συμβίωσης που να εκφράζει το πνεύμα σεβασμού στην ποικιλομορφία, το οποίο αποτελεί τη βάση των σχέσεων μεταξύ των Κρατών και των γαλλόφωνων λαών.
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέλη του Διπλωματικού Σώματος στο χώρο του πάρκου όπου έχουν φυτευτεί 19 νέα δέντρα, ένα για κάθε χώρα μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που έχει διαπιστευμένη Πρεσβεία στην Κύπρο και ακολούθως στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλανθρωπική εκδήλωση δοκιμής οίνων από 30 οινοποιεία της Κύπρου.
 
Το έργο Ανάπλαση του Πάρκου Γαλλοφωνίας στην Τάφρο Τρίπολις εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μέτρου C3. 1Ι10 του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος σε αγροτικές, ορεινές, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές.