Επενδύοντας στην κοινωνία πολιτών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Επενδύοντας στην κοινωνία πολιτών
Τετ, 27 Σεπ. 2023 09:05
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και η Πρόεδρος της Βουλής συνομίλησαν με τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πολυδύναμου του Δήμου Λευκωσίας.
 
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο, που ενώνουμε δυνάμεις με την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων», τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στη συζήτηση με τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πολυδύναμου του Δήμου Λευκωσίας.
 
Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δίκτυο και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η οργανωμένη κοινωνία των πολίτων.
 
Τον Ιούνιο του 2021 υπεγράφη για πρώτη φορά μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου και 34 μη κυβερνητικών και ημικρατικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σωματείων και άλλων φορέων. Τρία χρόνια αργότερα το δίκτυο απαριθμεί 64 μέλη και ακόμη αναμένεται να ενταχθούν έξι νέες οργανώσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτό το όραμα, αυτή η συνεργασία απέδωσε καρπούς. «Για πρώτη φορά ένα τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας», υπογράμμισε ο κ. Γιωρκάτζης.
 
«Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί», μας γεμίζει με αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκπλήρωσή των κοινών μας στόχων και μόνο σε θετικά αποτελέσματα μπορούμε να προσβλέπουμε όπως είναι και η σημερινή μας μάζωξη», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Λευκωσίας θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού επενδύοντας σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης. Διά του λόγου τ’ αληθές, ο προϋπολογισμός των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου παρουσιάζει διαχρονική αύξηση ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως ήταν η οικονομική κρίση του 2013 και η υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid 19, και την τελευταία 12ετία άγγιξε συνολικά τα 7 εκατ. ευρώ».
 
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, υλοποίησε και υλοποιεί συνολικά 19 προγράμματα/ έργα σε πέντε υποδομές/κτήρια στην εντός των τειχών πόλη και φέτος έχουν ήδη εξυπηρετηθεί πάνω από 2000 άτομα, ενώ η συνεισφορά του τοπικού δικτύου Αλληλεγγύης υπήρξε καταλυτική για την αναβαθμισμένη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που χρήζουν στήριξης.
 
  • 115 παραπομπές δικαιούχων από το Συμβουλευτικό Κέντρο Solidarity Network Nicosia In Action έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις οργανώσεις μέλη του Δικτύου και το αντίστροφο και
  • 308 παραπομπές σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο και του εντοπισμού αστέγων και κοινωνικών προβλημάτων ευάλωτων ομάδων.
 
Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου εξήρε το έργο του Δήμου Λευκωσίας και κάλεσε τους άλλους Δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Σημείωσε ότι «η κοινωνία των πολιτών, έχει κομβικό και καθοριστικό ρόλο να επιτελέσει όσον αφορά στη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη θωράκιση των αρχών ενός σύγχρονου κράτους δικαίου».
 
Όπως είπε, οι παρεμβάσεις της κοινωνίας των πολιτών, υποχρεώνει τα κέντρα αποφάσεων να μετουσιώνουν τη φωνή της σε πολιτικές, στρατηγικές και, στην περίπτωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε νομοθεσίες. «Το Κοινοβούλιο, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες και τις απόψεις των οργανωμένων συνόλων, στηρίζει έμπρακτα τις εργασίες θεσμών όπως, η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, η Βουλή των Γερόντων και η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντάς στα μέλη τους βήμα για προβολή των θέσεων, των απόψεων, αλλά και των προβληματισμών των μελών τους», υπογράμμισε.
 
Η προϊστάμενη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας Ρούλα Γεωργοπούλου, σημείωσε με τη σειρά της, ότι έχει αναγνωριστεί ευρέως η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την οργανωμένη κοινωνία των πολίτων καθώς και η προαγωγή της συμμετοχής στη νομοθετική διαδικασία και λήψη κυβερνητικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
 
Στη συζήτηση τονίστηκε ότι επιβάλλεται συνεργασία μεταξύ του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, για να συνδράμουν στον αγώνα της Κοινωνίας των Πολιτών ενισχύοντάς τον εμπράκτως τόσο οικονομικά όσο και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που ρυθμίζουν τη δράση της.
 
Οι φορείς και οργανώσεις απαρίθμησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η Πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε να αναλάβει δράση, τονίζοντας ότι:  «Είναι σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».
 
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗ.ΠΑ.) Λευκωσίας Μαρίνος Μουσιούττας, υπό την ιδιότητά του μάλιστα και ως μέλος Σωματείου στο Καϊμακλί, επισήμανε την ανάγκη να αγκαλιάσουμε αυτούς τους οργανισμούς, ώστε να βοηθήσουμε σ’ αυτά που αδυνατεί να προσφέρει το κράτος.
 
Να σημειωθεί ότι η κοινωνία των πολιτών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές και εθελόντριες, γι’ αυτό κι οι εθελοντικές οργανώσεις πραγματοποιούν ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
 
Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του Έργου “Solidarity Network Nicosia in Action” το οποίο συγχρηματοδοτείται από τους Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς ΕΟΧ/Νορβηγίας (85%) και από την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2021 και υλοποιείται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας