32η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: τιμώντας τη μνήμη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / 32η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: τιμώντας τη μνήμη
Δευ, 06 Νοε. 2023 12:50
Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας οργανώνουν την 32η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη* με τίτλο ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: τιμώντας τη μνήμη.
 
Η φετινή διάλεξη είναι ένα αφιέρωμα στον μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς παρουσιάζεται παράλληλα με την επετειακή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, που αποτελεί τη συνέχεια της μνημειώδους έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα το 2022.
 
Ομιλήτρια της διάλεξης είναι η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και Επιμελήτρια της επετειακής έκθεσης για τη Μικρά Ασία στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Η διάλεξή της θα ξεδιπλώσει το χρονικό δημιουργίας της έκθεσης που ζωντανεύει μέσα από έργα τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες την περίοδο της λάμψης και της ευημερίας στην Ιωνία και στα δυτικά παράλια, στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, στον Πόντο, στη Βιθυνία, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ανατολική Θράκη· ακολουθούν τα χρόνια που οδήγησαν στη μεγάλη ανατροπή, στην Καταστροφή και στη δραματική Έξοδο, αλλά και στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής για τους πρόσφυγες σε νέες πατρίδες, σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
Η ομιλήτρια
 
Η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου σπούδασε στο University College και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου· ειδικεύτηκε στην ιστορία της ευρωπαϊκής και, ιδιαίτερα, της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα. Το 1989 συγγράφει το βιβλίο Συλλογή Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Πίνακες Ελλήνων Ζωγράφων 19ου και 20ού αιώνα, ενώ από το 1994 αναλαμβάνει Επιμελήτρια της Συλλογής Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Το 2012 επιμελείται την έκθεση Από τις Συλλογές του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και έναν χρόνο αργότερα συγγράφει τον νέο κατάλογο της εμπλουτισμένης Ελληνικής Συλλογής, ενώ το 2014 συμμετέχει στη διοργάνωση της μόνιμης έκθεσης στη νεοσύστατη τότε Λεβέντειο Πινακοθήκη, με την οποία συνεχίζει τη συνεργασία της μέχρι σήμερα.
 
Έχει διοργανώσει και επιμεληθεί πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ειδικότερη αναφορά στην περιοδεύουσα έκθεση Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Λευκωσία στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, μετακόμισε στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη και στη συνέχεια στο Λονδίνο στο Βρετανικό Μουσείο.
Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών εκδόσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται: η έκδοση Κριεζώτου 3, που είναι αφιερωμένη στο σπίτι, στο εργαστήριο και στην Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα· οι μελέτες «Έλληνες καλλιτέχνες στο Mont Parnes: παράδοση και νεωτερικότητα στην αισθητική των αντιφάσεων του 1961» και «Art and Artists in Corfu»· το βιβλίο Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης· ο συνοδευτικός κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία, καθώς και ο επετειακός τόμος Μικρασιατικός ελληνισμός. Σκέψεις και δοκίμια.
Η Εβίτα Αράπογλου είναι, μεταξύ άλλων, Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.
 
Πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της διάλεξης
 
Η 32η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα και έχει προγραμματιστεί για τη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:30. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο ευρύχωρο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
 
Κρατήσεις απαραίτητες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διευθετήσουν τις κρατήσεις τους έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023:
Τ.: +357 22668838 | Εmail: rsvp@leventisgallery.org.
 
Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση του κοινού.
 
* Οι ετήσιες διαλέξεις έχουν αφιερωθεί εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη από το 2002.