Sommerkino από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου - "BARBARA"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Ιούλιος / Sommerkino από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου - "BARBARA"
Πεμ, 06 Ιουλ. 2023
20:15
Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει το Sommerkino, τον θερινό του κινηματογράφο, με μια επιλογή γερμανικών ταινιών. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Christian Petzold και της ανερχόμενης σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Sophie Linnenbaum. Για τις απόλυτες καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη, κοπιάστε στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπου σας περιμένουν χαλαρή διάθεση με άνετες ξαπλώστρες, μεγάλη οθόνη με φόντο το διάσημο ξενοδοχείο του Λήδρα Πάλας, και κινηματογραφικά ταξίδια.

Ο Christian Petzold είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι οι ταινίες Barbara και Transit, που θα προβληθούν και οι δύο στο Sommerkino. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από τη Γερμανία, όπως τον Harun Farocki με τον οποίο έγραψαν μαζί το σενάριο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Petzold με τίτλο The State I Am In. Πολλές από τις ταινίες του έχουν προβληθεί στην Berlinale, με πιο πρόσφατο το έργο Afire, το οποίο τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.

Η δεύτερη σκηνοθέτις, της οποίας το έργο θα παρουσιαστεί στο φετινό Sommerkino, είναι η Γερμανίδα Sophie Linnenbaum. Παρόλο που είναι λιγότερο γνωστή και βρίσκεται στην αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας, οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν λάβει πολλά βραβεία και έχουν προβληθεί σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ της STORIES OF DADS κέρδισε βραβεία όπως το FFF Förderpreis Dokumentarfilm στο DOKFest του Μονάχου και είναι υποψήφιο για το Γερμανικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ. Το The Ordinaries είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας και η ταινία αποφοίτησής της.
 
6 Ιουλίου 2023
BARBARA
Christian Petzold  // Δράμα // 105 λεπτά // 2012
Η Μπάρμπαρα είναι μια νεαρή γιατρός στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Κάνει αίτηση για βίζα εξόδου και την εξορίζουν στο νοσοκομείο μιας μικρής πόλης, όπου ζει με το φόβο της παρακολούθησης. Σε αυτή τη στοχαστική και συναισθηματική ταινία, ο Petzold χειρίζεται προσωπικές και πολιτικές ανησυχίες και εξετάζει τη δυνατότητα διατήρησης της ανθρωπιάς.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Christian Petzold
Παραγωγή: Florian Koerner von Gustorf, Michael Weber
Μουσική: Stefan Will
Κινηματογράφηση: Hans Fromm
Μοντάζ: Bettina Böhler
Ηθοποιοί: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock, Christina Hecke
 
Βραβεία
- 2012: Βραβείο Γερμανικού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας: Ασημένια Lola
- 2012: Ασημένια Άρκτος, καλύτερης σκηνοθεσίας
- 2012: Βραβείο Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου, Βραβείο Κινηματογραφικής Συντεχνίας, Καλύτερο μοντάζ
 
Γενικές πληροφορίες
ΧΩΡΟΣ: Κήπος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία (δίπλα από Λήδρα Πάλας)
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:15
ΓΛΩΣΣΑ: Πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/sommerkino2023