Sommerkino από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου - "THE ORDINARIES"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Ιούλιος / Sommerkino από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου - "THE ORDINARIES"
Δευ, 03 Ιουλ. 2023
20:15
Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει το Sommerkino, τον θερινό του κινηματογράφο, με μια επιλογή γερμανικών ταινιών. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Christian Petzold και της ανερχόμενης σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Sophie Linnenbaum. Για τις απόλυτες καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη, κοπιάστε στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπου σας περιμένουν χαλαρή διάθεση με άνετες ξαπλώστρες, μεγάλη οθόνη με φόντο το διάσημο ξενοδοχείο του Λήδρα Πάλας, και κινηματογραφικά ταξίδια.

Ο Christian Petzold είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι οι ταινίες Barbara και Transit, που θα προβληθούν και οι δύο στο Sommerkino. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από τη Γερμανία, όπως τον Harun Farocki με τον οποίο έγραψαν μαζί το σενάριο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Petzold με τίτλο The State I Am In. Πολλές από τις ταινίες του έχουν προβληθεί στην Berlinale, με πιο πρόσφατο το έργο Afire, το οποίο τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.
Η δεύτερη σκηνοθέτις, της οποίας το έργο θα παρουσιαστεί στο φετινό Sommerkino, είναι η Γερμανίδα Sophie Linnenbaum. Παρόλο που είναι λιγότερο γνωστή και βρίσκεται στην αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας, οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν λάβει πολλά βραβεία και έχουν προβληθεί σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ της STORIES OF DADS κέρδισε βραβεία όπως το FFF Förderpreis Dokumentarfilm στο DOKFest του Μονάχου και είναι υποψήφιο για το Γερμανικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ. Το The Ordinaries είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας και η ταινία αποφοίτησής της.
 
3 Ιουλίου 2023
THE ORDINARIES
Sophie Linnenbaum // Σάτιρα, επιστημονική φαντασία // 124 λεπτά // 2022 // νεανική ταινία
Η Paula ζει σε έναν κινηματογραφικό κόσμο, η ζωή της είναι μια ταινία. Η μητέρα της είναι μια outtake και ο πατέρας της ένας πρωταγωνιστής. Όσο ασυνήθιστο κι αν είναι για εκείνη ως δευτερεύων χαρακτήρας, πηγαίνει σε ένα σχολείο πρωταγωνιστών για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα και να αποδείξει ότι αξίζει να γίνει πρωταγωνίστρια. Πώς είναι όμως να είσαι ένα παρεξηγημένο outtake σε μια κοινωνία των τριών τάξεων, πώς είναι να μην συνοδεύεσαι από ένα συναισθηματικό soundtrack, αλλά από ένα κακά σχεδιασμένο ήχο, και πώς είναι να σε κυριεύει η αυτοαμφιβολία για την ικανότητά σου να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο;
Σκηνές με σπουδαία μουσική, αγωνία, χιουμοριστικά και καυστικά σχόλια με πολλούς παραλληλισμούς είναι ίσως αυτά που οδήγησαν το Artechock να περιγράψει την ταινία ως "μια δήλωση αγάπης για τον κινηματογράφο".
Σκηνοθεσία: Sophie Linnenbaum
Σενάριο: Sophie Linnenbaum, Michael Fetter Nathansky
Παραγωγή: Britta Strampe, Laura Klippel
Μουσική: Fabian Zeidler
Κινηματογράφηση: Valentin Selmke
Μοντάζ ταινιών: Kai Eiermann
Ηθοποιοί: Fine Sendel, Jule Böwe, Henning Peker, Sira Faal, Noah Tinwa, Denise M'Baye, Pasquale Aleardi
 
Βραβεία
- Βραβείο First Steps - καλύτερης ταινίας
- Förderpreis Neues Deutsches Kino - Filmfest München
- καλύτερη παραγωγή - καλύτερη σκηνοθεσία
- New Faces Award Film - καλύτερη ταινία
- Βραβείο κοινού - καλύτερη ταινία - Filmkunstmesse Leipzig
- Παιδικό και νεανικό βραβείο του Goethe-Institut Internationales Filmfestival SCHLINGEL
- KINEMA - Βραβείο Γερμανίας-Γαλλίας-Νεολαίας για εξαιρετικό ντεμπούτο - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπραουνσβάιγκ
 
Γενικές πληροφορίες
ΧΩΡΟΣ: Κήπος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία (δίπλα από Λήδρα Πάλας)
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:15
ΓΛΩΣΣΑ: Πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/sommerkino2023