Έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Ιούλιος / Έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου
Κυρ, 02 Ιουλ. 2023 - Κυρ, 16 Ιουλ. 2023
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Γκαλερί Γκλόρια συνδιοργανώνουν έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου. Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης με τίτλο «Η πληρότητα του κενού χώρου» θα γίνουν την Κυριακή 2/7/2023 και ώρα 8 μ.μ.
 
Ο εικαστικός αναφέρει τα ακόλουθα για την έκθεσή του: «Ο χώρος επεκτεινόμενος είναι κενός, γιατί η άλλη υπόστασή του, ο χρόνος, νοείται ως η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θεωρούμενος ως σύνολο. Γενικά ο χρόνος χαρακτηρίζεται ως η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
 
Η τέχνη είναι ο συνεκτικός κρίκος παρελθόντος και μέλλοντος και οι καλλιτέχνες αποτελούν τα υποκείμενα κάθε κοινωνίας που αφουγκράζεται τις υποβόσκουσες ανησυχίες της και τις οπτικοποιούν, τις κάνουν ορατές στον πραγματικό κόσμο.
  
Τι βλέπει όμως ο οπτικός φλοιός; Βλέπει την αντικειμενική αλήθεια των πραγμάτων ή αυτό που οι αισθητικοί του υποδοχείς του επιτρέπουν; Αν ανατρέξουμε στον μηχανισμό της όρασης που κινητοποιείται, επειδή φωτόνια διεγείρουν υποδοχείς, δηλαδή πακέτα ενέργειας κινητοποιούν άλλα πακέτα ενέργειας, θα φθάσουμε στο συμπέρασμα ότι η θέαση του κόσμου είναι ατελής. Η τέχνη παράγοντας εκδοχές κινητοποιεί την σκέψη και το συναίσθημα και γεμίζει τον κενό χώρο της ύπαρξης. Έτσι παράγεται η ομορφιά, η ασχήμια και η αισθητική της τέχνης που δημιουργούν την πληρότητα του κενού χώρου.
 
Γιατί η τέχνη και η φιλοσοφία θέτουν στον άνθρωπο την μεγάλη απαίτηση να συλλάβει το είναι του ή να εκφράσει τον μεταφυσικό πυρήνα της ζωής του, η τέχνη έμμεσα, δηλαδή με εικόνες, η φιλοσοφία άμεσα, δηλαδή με τον καθαρό λόγο».
 
Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος έχει διδάξει ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει συμμετάσχει σε δώδεκα (12) διεθνείς Μπιενάλε και Αrt Fair και έχει αποσπάσει βραβεύσεις σε πολλές από αυτές. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από εκατό (100) ατομικές εκθέσεις σε Αγγλία (Λονδίνο), Ιταλία (Φλωρεντία, Σαλέρνο, Βερόνα κ.λπ.), Αυστρία, Βέλγιο (Βρυξέλλες), Σαν Μαρίνο, Βουλγαρία, Γαλλία (Παρίσι), Ελβετία (Ζυρίχη, Βασιλεία) κ.λπ. Στις ΗΠΑ έχει παρουσιάσει δουλειά του στη Νέα Υόρκη. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου έχει βραβευθεί από την Ιταλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές αλλά και Μουσεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για το έργο του από σημαντικούς Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιστορικούς τέχνης.
 
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος έχει μακρά ακαδημαϊκή πορεία με αρκετούς σταθμούς, όπως: Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Indiana University, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου και τέλος Επίτιμος Διδάκτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 
Η έκθεση ανοίγει στις 2 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 16 Ιουλίου 2023. 
 
Γκαλερί Γκλόρια Ζήνωνος Σώζου 3, 1075 Λευκωσία Τηλ. +357 22762605 
Ώρες επισκέψεων: 
Δευτέρα: 18.00 - 20.00
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 12.45 & 18.00 - 20.00

Σάββατο: 10.30 - 12.45                      
 
Email: gloriagallery1@gmail.com
Website: https://www.gloriagallery.com
Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia
Instagram: https://www.instagram.com/gloria_gallery_nicosia/?hl=en
NFT web: https://opensea.io/GalleryGloria