Έκθεση ζωγραφικής "Εξερευνήσεις" Πόλας Χατζήπαπα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Συνεχόμενες / Έκθεση ζωγραφικής "Εξερευνήσεις" Πόλας Χατζήπαπα
Τετ, 17 Μαϊ. 2023 - Σαβ, 03 Ιουν. 2023
19:30- 13:00

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα η Πόλα Χατζήπαπα παρουσιάζει νέα έργα στην γκαλερύ Αποκάλυψη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι “εξερευνήσεις” και ακριβώς ορίζει την φιλοσοφία που διέπουν τα έργα της Πόλας. Η Πόλα είναι δρομέας, η ζωή της είναι το περπάτημα, το τρέξιμο ή περιήγηση στη φύση, όλα τα συναισθήματα που περιβάλλουν τα έργα της πηγάζουν από τις ατέλειωτες ώρες που βρίσκεται μέσα στη φύση.

 

Το κάτωθι κείμενο αντιπροσωπεύειόπωςη ίδια γράφει μεακρίβεια το όλο έργοπου παράγει η καλλιτέχνης.

 

“Όλα είναι ένα ταξίδι.Στην πρώτη μου ατομική έκθεση “Διαδρομές και Τρένα” πριν 20 χρόνια, ήμουν φορτισμένη και γεμάτη από χρώματα και εμπειρίες ταξιδιών. Φανταστικά, μακρινά ταξίδια με πλούσιες αναμνήσεις και ενθύμια. Τα ταξίδια συνεχίζονται στην καθημερινότητα, στον κόσμο, στησκέψη μας.

 

Και μέσω τους έρχονται οι εξερευνήσεις και οι αποκαλύψεις. Δρόμοι και μονοπάτια γραμμικά, κυκλικά, μια μπρος και μια πίσω, ανηφορικά και κατηφορικά, σε κίνηση σπιράλ ή σαν κύμα, στο άπειρο και στο ατέλειωτο. Κάποτε με μικρά βήματα αλλά και κάποιους δρασκελισμούς, πηδηματάκια ενίοτε και αργόσχολους ρυθμούς. Εσωτερικά και εξωτερικά ταξίδια. Τα τοπία της ψυχής ξεδιπλώνονται κατάφατσα, γίνονται ένα άλλοτε με την πορεία προς το φως του ουρανού και άλλοτε με το χώμα της γης.

 

Αναζητώ τα δέντρα στα βουνά, τα φύλλα στο χώμα και τα μονοπάτια στις πλαγιές.  Ταξιδεύω τρέχοντας και περπατώντας. Είναι αναγκαία η κίνηση για τον άνθρωπο και η επικοινωνία με το περιβάλλον. Η επαφή με τη φύση μάς φέρνει αναμφίβολα πιο κοντά στο “θεϊκό”, όποιο και αν είναι το όνομα που ο καθένας μας του δίνει-εάν του δίνει.

 

Με την πανδημία και τους εγκλεισμούς συνεχίζω τα ταξίδια. Περιπλανιέμαι σε γειτονιές, εξερευνώ τους δημόσιους αστικούς χώρους και απλώνονται στα βήματά μου τα στρώματα της πόλης, τα μυστικά της, οι ιστορίες, οι γρίφοι και τα αινίγματα...

 

Σχηματίζω πορείες στο αστικό τοπίο που μαγεύουν και ταξιδεύουν. Κάθε βήμα σαν δρομέας και κάτοικος της Παλιάς Λευκωσίας και μια ιστορία. Κάθε καντούνι και μια φωνή.

 

Ιχνηλατώ τις γραμμές σαν εξερευνώ, σημαδεύω το στίγμα με βελονιές, κεντώ στον καμβά και ενώνω τα κομμάτια της. Το ράψιμο, οι βελονιές με τις κλωστές καιτα νήματα εκτελούνται σαν ιεροτελεστία πάνω στον πίνακα, κάποτε απλά και λιτά, όπως είναι το ταξίδι του δρομέα, αλλά και κάποτε προσχεδιασμένο και πιο περίπλοκο.

 

Δεν επιδιώκω να αντιγράψω τη φύση, τις στιγμές και τα συναισθήματα των περιπάτων και διαδρομών μεταφέρω με τη δική μου πινελιά. Αρπάζω στιγμές, λεπτομέρειες και αισθήματα από αυτά τα ταξίδια και τη δυναμική των διαλόγων με το τοπίο και επιδιώκω να τα μεταφέρω στον καμβά”.

 

Την Τετάρτη στις 17 του Μάη η έκθεση θα ανοίξει στις 7.30μ.μ. και θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας και η διάρκεια της θα είναι έως τις 3 του Ιούνη.