Συναυλία - Chaos String Quartet

Παρ, 22 Μαρ. 2024
20:30
Έχοντας ιδρυθεί το 2019 μέσα από τη διεπιστημονική έννοια του χάους στις τέχνες, την επιστήμη και τη φιλοσοφία, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chaos έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τις εξαιρετικά εκλεπτυσμένες ερμηνείες του, οι οποίες αποκαλύπτουν δυναμισμό, επινοητικότητα και πάθος με την εξερεύνηση νέων και πειραματικών προσεγγίσεων. Το Κουαρτέτο έχει αποσπάσει βραβεία στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ARD (2022), Μπορντό (2022), Χάιντν (2023), Μπαντ Τολτζ (2023), Μπάρτοκ στη Βουδαπέστη (2021), και Βραβείο Ριμπότι (2020), ενώ έχει προσφάτως επιλεγεί ως Καλλιτέχνης της Νέας Γενιάς του Τρίτου Ραδιοφώνου του BBC για την περίοδο 2023-2025. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει αυτό το εξαίρετο κουαρτέτο εγχόρδων για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 / 8:30μμ, στο The Shoe Factory, Λευκωσία, σε ένα επιβλητικό πρόγραμμα με έργα των Μπετόβεν, Μότσαρτ και Caroline Shaw. Τη συναυλία στηρίζει η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Κύπρο.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.22 σε Σι-ύφεση μείζονα, Κ.589 (1790)
 
Caroline Shaw (b.1982)
Entr'acte (2011) – Παγκύπρια Πρεμιέρα
 
***
 
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.14 σε Ντο-δίεση ελάσσονα, Έργο 131 (1826)

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ CHAOS

Susanne Schäffer / βιολί
Eszter Kruchió / βιολί
Sara Marzadori / βιόλα
Bas Jongen / βιολοντσέλο
 
Έχοντας ιδρυθεί το 2019 μέσα από τη διεπιστημονική έννοια του χάους στις τέχνες, την επιστήμη και τη φιλοσοφία, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chaos έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τις εξαιρετικά εκλεπτυσμένες ερμηνείες του, οι οποίες αποκαλύπτουν δυναμισμό, επινοητικότητα και πάθος με την εξερεύνηση νέων και πειραματικών προσεγγίσεων.
 
Το Κουαρτέτο Chaos έχει ταχέως εδραιώσει τη φήμη του στη διεθνή μουσική σκηνή, και έχει προσφάτως επιλεγεί ως Καλλιτέχνης της Νέας Γενιάς του Τρίτου Ραδιοφώνου του BBC για την περίοδο 2023-2025. Το Κουαρτέτο έχει αποσπάσει βραβεία στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ARD (2022), Μπορντό (2022), Χάιντν (2023) και Μπαντ Τολτζ (2023). Επιπρόσθετες επιτυχίες του περιλαμβάνουν την κατάκτηση του Δεύτερου Βραβείου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μπάρτοκ στη Βουδαπέστη (2021) και το πολυπόθητο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού για Κουαρτέτο Εγχόρδων Β.Ε. Ριμπότι στην Ιταλία (2020). 
 
Το Chaos έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει σε φημισμένα φεστιβάλ μουσικής, μεταξύ άλλων, Φεστιβάλ Ραβέννα, Φεστιβάλ της Συμφωνικής Ορχήστρας Ραδιοφώνου του Σβέτσιγκεν, Φεστιβάλ Μότσαρτ στο Βούρτσμπουργκ, Les Musicales Νορμανδίας, Φεστιβάλ Νταβός, Φεστιβάλ Μουσικής του Σβάρτσβαλντ, Φεστιβάλ Κουαρτέτου Εγχόρδων της Φλωρεντίας, Λόκενχαους, Φεστιβάλ Γάνδης της Φλάνδρας,  Φεστιβάλ Κουαρτέτου Εγχόρδων της Χαϊδελβέργης. Το 2023, το Κουαρτέτο έκανε το ντεμπούτο του στο Μουζίκφεραϊν της Βιέννης και στη Φιλαρμονική του Έλβα (Elbphilharmonie) στο Αμβούργο.
 
Το Κουαρτέτο έχει συμπράξει με καλλιτέχνες όπως Nicolas Baldeyrou, Alexander Ullman, Giampaolo Bandini, Avri Levitan, Hyung-ki Joo και Christoph Zimper. Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον συνθέτη Χέλμουτ Λάχενμαν στο Δεύτερο Κουαρτέτο Εγχόρδων του, «Reigen seliger Geister».
 
Έχοντας ως μέντορα τον καθηγητή Johannes Meissl στη Βιέννη, μέσω του προγράμματος ECMAster, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chaos ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Μουσικής του Φιέζολε υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Κουαρτέτου Casals. Το Chaos έλαβε σημαντικές συμβουλές από καλλιτέχνες όπως οι Eberhard Feltz, Patrick Jüdt, Rainer Schmidt, Hatto Beyerle, András Keller και Oliver Wille. Το Κουαρτέτο είναι μέλος της ένωσης μουσικής δωματίου Le Dimore del Quartetto και έχει επιλεγεί για το πρόγραμμα προώθησης Νέας Αυστριακής Μουσικής (New Austrian Sound of Music).
 
Η Eszter Kruchió παίζει ένα βιολί κατασκευής του Stefan-Peter Greiner, έπειτα από μια γενναιόδωρη ιδιωτική παραχώρηση. Ο Bas Jongen παίζει ένα σπάνιο βιολοντσέλο κατασκευής του Hendrick Jacobs (Άμστερνταμ, 1696), που του παραχώρησε το Ολλανδικό Ίδρυμα Μουσικών Οργάνων (NMF).
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & BOX OFFICE:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)         
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος