Τετ, 26 Οκτ. 2022 - Κυρ, 13 Νοε. 2022
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ήδη από τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2600-2100 π.Χ.), με εμπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες που στο πέρας του χρόνου θα της αποδώσουν μια πρωτότυπη πολιτισμική ταυτότητα. 
 
Για πολύ καιρό, η αρχαιολογία απέδιδε στη φωτογραφία μία και μοναδική αποστολή: Tην τεκμηρίωση  και την καταγραφή για σκοπούς αρχειοθέτησης. H σύγχρονη, όμως, φωτογραφική τέχνη έχει απελευθερωθεί και μπορεί να εκφραστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο χάρη στην ανάπτυξη μίας αισθητικής εμπνευσμένη από τη λυρική ποίηση.
 
Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, που έχει έντονο άρωμα γυναίκας, περιλαμβάνει καταξιωμένες γυναίκες δημιουργούς και προβάλλει νέες Κύπριες γυναίκες των τεχνών, ενώ στέκεται απέναντι από τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών. Σε αυτή την έκθεση, ο φωτογράφος Στέφανος Κουρατζής προβάλλει περισσότερες από δέκα γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.
 
Τα γλυπτά αναπαριστούν διαφορετικές προσεγγίσεις της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή εποχή (4η χιλιετία μ.Χ.). Η φωτογραφική προσέγγιση αποκαλύπτει έργα που, μέσα από τη μοναδικότητά τους, αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού και διεισδύει βαθύτερα στην ύλη για να αποσπάσει μυστικά μιας τρισχιλιετούς ιστορίας.
 
Έρευνα - επιμέλεια: Κατερίνα Λουί Νικήτα
 
Παραγωγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
 
Ταυτότητα του φεστιβάλ
Χορηγοί:
Χορηγός: Στέγη Ωνάση
Χορηγοί φιλοξενίας: Vino Cultura, The Classic Hotel
Υποστηρικτές: Travel House, Moiseos Digital Print House, Phi. Andreou Group, ColourPix Digital Printing Company
 
ΘΕΑΤΡΟ/ ΜΟΥΣΙΚΗ/ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ ΧΟΡΟΣ