Δήμος Λευκωσίας - Η Αικατερίνη Κορνάρο
Η Αικατερίνη Κορνάρο

Γεννήθηκε το 1454 στη Βενετία και ήταν κόρη της γνωστής και μεγάλης οικογένειας Κορνάρο μιας οικογένεια που έδωσε στη Βενετία 4 Δόγηδες. Η οικογένειά της είχε για χρόvια δεσμούς με την Κύπρο, ιδιαίτερα εμπορικούς αφού είχε ζαχαρόμυλους στην περιοχή Επισκοπή στην επαρχία Λεμεσού.

Το 1468 ο Βασιλιάς Iάκωβος Β΄αποφάσισε να ζητήσει την Αικατερίνη σε γάμο. Η επιλογή του βασιλιά ευχαρίστησε τους Βενετούς αφού πλέον μπορούσαν να έχουν ιδιαίτερα προνόμια με την Κύπρο. Το 1473 μετά από ξαφνική αδιαθεσία, ο Βασιλιάς Iάκωβος Β΄ πεθαίνει και στη διαθήκη του ορίζει αντιβασιλέα του θρόνου τη Βασίλισσα η οποία ήταν έγκυος. Το 1473 γεννιέται ο γιος της και διάδοχος του θρόνου, Iάκωβος Γ' ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία σχεδόν ένα χρόνο μετά τη γέννηση του. Έτσι η Αικατερίνη, κυβέρνησε την Κύπρο από το 1474 μέχρι το 1489.
Αναγκάστηκε να παραδώσει τη διοίκηση του κράτους στους Βενετούς και εγκατέλειψε την Κύπρο στις 14 Μαρτίου 1489. Με την επιστροφή της στη Βενετία εγκαταστάθηκε στο Άζολο όπου και έζησε μέχρι τo θάνατό της το 1510.

“Στις 14 Φεβρουαρίου η Βασίλισσα έφυγε με όλους τους Ιππότες και τις συζύγους τους ντυμένη στα μαύρα. Έξι ιππότες κρατούσαν την άμαξά της. Από την ώρα που βγήκε έξω από τη Λευκωσία δεν σταμάτησε να κλαίει. Με το που αναχώρησε, ο λαός έκλαιγε πολύ”.

Γεώργιος Βουστρώνιος,