Δήμος Λευκωσίας - Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας
Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας

Ο Ludwig Salvator, γεννήθηκε το 1847 στο παλάτι Pitti στη Φλωρεντία και ήταν ο τρίτος γιος του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδου ΙΙ της οικογένειας των Αψβούργων της Αυστρίας. Το 1870 εγκατέλειψε τα επίσημα καθήκοντα του και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι με το ατμόπλοιο του “Nixe”. Το 1873 επισκέφθηκε την Κύπρο όπου για έξη μήνες έζησε στη Λευκωσία στο σπίτι του κυρίου Χριστόδουλου. Στο βιβλίο που έγραψε με τον τίτλο “Λευκωσία η πρωτεύουσα της Κύπρου” περιγράφει με λεπτομέρεια την πόλη, τα παζάρια, τα προϊόντα της καθώς και ήθη και έθιμα που παρακολούθησε κατά την παραμονή του.

“η Λευκωσία εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μας να κάθεται στην έρημη πεδιάδα, με τα λιγνά φοινικόδενδρα και τους μιναρέδες με φόντο μια σειρά από γραφικά βουνά ήταν λες και ζωντάνευε ένα όνειρο από τις Αραβικές νύκτες. Ένα μπουκέτο από πορτοκαλόκηπους και φοινικιές σε μια περιοχή χωρίς καθόλου πράσινο, μια όαση περικυκλωμένη με τείχη που έφτιαξαν ανθρώπινα χέρια.

Είναι μεγάλη η αντίθεση μεταξύ της πόλης και των περιχώρων της και είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάμεσα στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Υπάρχουν Βενετσιάνικα τείχη δίπλα σε Γοτθικά κτίρια στα οποία υψώνεται η ημισέληνος πάνω σε αρχαίο χώμα. Τούρκοι, Έλληνες, Αρμένιοι ζουν μαζί πικροί εχθροί στην καρδιά, αλλά ενωμένοι από την αγάπη τους για την χώρα που τους γέννησε”.

Ludwig Salvator, Archduke of Austria, Levkosia, the capital of Cyprus, english edition, 1881.