Δήμος Λευκωσίας - Το βασίλειο της Λήδρας
Το βασίλειο της Λήδρας

Το βασίλειο της Λήδρας
1050 π.Χ. – 330 μ.Χ.

Κατά την 1η χιλιετία π.Χ. αναπτύσσονται στην Κύπρο οι Πόλεις-Βασίλεια. Το Βασίλειο της Λήδρας ή των Ληδρών γίνεται γνωστό με την ονομασία αυτή γύρω στο 672 π.Χ. σε ένα κατάλογο βασιλείων που πλήρωναν φόρο υποτελείας στον Ασσύριο βασιλιά Εσσαρχαδών. Το ένατο στη σειρά Κυπριακό Βασίλειο που αναγράφεται στον κατάλογο είναι αυτό του Ονασαγόρα, βασιλιά της Λήδρας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Βασιλείου της Λήδρας μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν κυρίως σε κοιμητήρια στις περιοχές «Παλιού Δημαρχείου», Κουπάτι, Αγίων Ομολογητών και Ακρόπολης. Πρόσφατες όμως ανασκαφές στο λόφο του Αγίου Γεωργίου «ΠΑΣΥΔΥ», έφεραν στο φως ένα σύμπλεγμα κτιρίων, εργαστηρίων κεραμικής, υφαντικής και άλλων δωματίων που επαληθεύουν την ύπαρξη ενός σημαντικού πυρήνα της εποχής του Σιδήρου στην Λευκωσία. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε ένα μεγάλο ελαιοτριβείο.

Το πρώτο τέταρτο του 4ο αιώνα π.Χ. ένας αριθμός Κυπρίων στρατιωτών χάραξαν τα ονόματά τους στον ναό του Αχόρι, στο Καρνάκ στην Αίγυπτο. Ανάμεσά τους υπάρχουν και επιγραφές Ληδρίων στρατιωτών. Στο τέλος του 4ου αιώνα, ο βασιλιάς της Πάφου Νικοκλής έκτισε στους Λήδρους ναό αφιερωμένο στην Παφία Αφροδίτη.

Κατά την Ρωμαϊκή εποχή και μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. το βασίλειο της Λήδρας δεν ήταν παρά ένα μικρό χωριό.