Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020.
Ανάπλαση τμήματα οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος

To συνολικό έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, στη διατήρηση / ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής αλλά και μεμονωμένων κτηρίων καθώς και στη βελτίωση κοινόχρηστων χώρων της πόλης ώστε να λειτουργήσει σαν πόλος ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας, των βιομηχανιών τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.
 
Συγκεκριμένα το έργο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:
 
  • Eπανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων. Τα πεζοδρόμια είναι πλέον ισόπεδα με το οδόστρωμα, προσβάσιμα για ΑμεΑ και φιλικά στους πεζούς.
  • Υπογειοποίηση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΤΗΚ, ΑΗΚ) και εγκατάσταση συστήματος άρδευσης.
  •  Αναβάθμιση οδικού φωτισμού ως προς τη ποιότητα και εκσυγχρονισμός ως προς την ενεργειακή απόδοση. 
  •  Συντήρηση / αποκατάσταση όψεων 15 κτηρίων η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη διατηρητέων οικοδομών.

Το συνολικό έργο της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων εντάσσεται στις πρόνοιες / προτάσεις της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λευκωσίας 2014 – 2020.
 
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το έργο τονίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην εντός των τειχών πόλη. «Τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αρκετοί ιδιοκτήτες μετά τις παρεμβάσεις του Δήμου προχωρούν στην εσωτερική ανακαίνιση των οικοδομών τους. Κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα ακίνητα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και χαρακτήρα, θα μπορούν να αξιοποιηθούν σταδιακά δίνοντας ζωντάνια στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος του Δήμου είναι οι μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν μόνιμες χρήσεις στην περιοχή. Μια τέτοια επένδυση, όπως είπε, είναι το Κέντρο Αριστείας CYENS το οποίο «μαγνητίζει συναφείς δραστηριότητες και ενεργοποιεί τον ιδιωτικό τομέα να αδράξει την επενδυτική ευκαιρία αξιοποιώντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης των κενών ή υπό-χρησιμοποιούμενων οικοδομών».
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την τελετή των εγκαινίων, τόνισε πως η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.
 
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη χαρά μου που σήμερα επανέρχομαι στην ιστορική πολύβουη εμπορική οδό Τρικούπη, στην οδό Λεύκωνος και Αισχύλου με την διαπίστωση ότι σιγά-σιγά οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας την μορφή και την όψη της πόλης. Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα παρατημένα σοκάκια και τα ‘χαλαμάντουρα’, κοντά ή και μακριά απ’ την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε. Μπορεί να έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να επιτύχουμε το ευκταίο παρόλα αυτά νιώθω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε.
 
Τα εγκαίνια αυτού του εξαιρετικής σημασίας έργου που συμβάλλει σημαντικά στην αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας τέλεσε την Τρίτη 29 Ιουνίου, 2021 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Σχετικές Ανακοινώσεις
04 Ιουλ (12:35)
Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών...
Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας...
14 Ιουν (12:20)
Έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της...
Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι οι εργασίες του έργου...
31 Μαϊ (15:20)
Ανάπλαση της Συνοικίας Δημιουργικών...
Υπογράφηκαν την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 τα συμβόλαια για την ανάπλαση...

Άλλα Έργα

Ανάπλαση του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου...

Στόχος του συνολικού Έργου είναι η μετατροπή της περιμέτρου των τειχών...

Περισσότερα
Ανάπλαση της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου

Κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα που ξεκινά...

Περισσότερα
Εξωραϊσμός Τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς

Το Έργο «Εξωραϊσμός Τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς του Δήμου», που αφορά...

Περισσότερα
Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό...

Ο Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό είναι ο μεγαλύτερος...

Περισσότερα