Υπογραφή Συμβολαίων για την κατασκευή φοιτητικής εστίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Υπογραφή Συμβολαίων για την κατασκευή φοιτητικής εστίας
Δευ, 11 Σεπ. 2023 10:15
Η επένδυση για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λευκωσίας. Στην πορεία για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής η μια πτυχή αφορούσε τον εξωραϊσμό της περιοχής για να προστατεύσουμε αφενός και να αναδείξουμε αφετέρου την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και η άλλη πτυχή τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων.
 
Η κατασκευή φοιτητικής εστίας στις οδούς Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης και Κομνηνού κινείται ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο και φιλοδοξεί μαζί με άλλες ενέργειες να δώσει νέα πνοή στο κέντρο, ειδικότερα με την προσέλκυση φοιτητών.
 
Πρόκειται για ένα έργο που θα περιλαμβάνει 50 δωμάτια, από τα οποία το ένα πληροί τα πρότυπα σχεδιασμού για ΑμεΑ. Το κτίριο πληροί όλες τις προδιαγραφές για την ένταξή του στην προσπάθεια για μια πιο πράσινη και βιώσιμη Λευκωσία, εφόσον θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικλεπτικό σύστημα, σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), σύστημα κλήσης για ΑμεΑ, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, σύστημα αυτοματισμού (ελέγχου φωτισμού), αντικεραυνική προστασία και σύστημα τηλεόρασης για λήψη σήματος τηλεόρασης.
 
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα €3.821,462 πλέον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου. Οι εργασίες συντήρησης/αποκατάστασης θα διαρκέσουν  16 μήνες.
 
Η προσέλκυση φοιτητών στην εντός των τειχών πόλη είναι ένα εξαιρετικά πρωτοπόρο και καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή, της οποίας η προσέγγιση ως επί το πλείστο επικεντρωνόταν στην επιχειρηματική δραστηριότητα και  τη ψυχαγωγία.
 
Η κατασκευή φοιτητικών εστιών συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της εντός των τειχών πόλης και φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω ενέργειες μετατόπισης σημαντικού μέρους της φοιτητικής ζωής και δραστηριότητας  στο κέντρο της πόλης.
 
*Δήμαρχος Λευκωσίας
 
11 Σεπτεμβρίου 2023
 
Παρακαλώ όπως φιλοξενηθεί στις εκδόσεις σας.