Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης

Ο ΔΗΜΟΣ / Υπηρεσίες / Οικονομικό Τμήμα / Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης
Ο Δήμος Λευκωσίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και των ανέσεων των δημοτών και του ευρύτερου κοινού καθώς και για την απάμβλυνση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης έχει δημιουργήσει τους πιο κάτω οργανωμένους χώρους στάθμευσης και έχει εξασφαλίσει και σηματοδοτήσει χώρους στάθμευσης στο δρόμο.

Πιο κάτω θα δείτε τη χωρητικότητα και τις τιμές στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης είναι οι ακόλουθοι μαζί με τη χωρητικότητα τους:
 1. Τάφρος Νταβίλα: 250  (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 2)
 2. Τρίπολις: 352 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 10)
 3. Κωστάντζα (ΟΧΙ): 204 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 4)
 4. Πενταδακτύλου: 54 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 2)
 5. Υπόγειος χώρος Φανερωμένης: 123 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 5)
 6. Σόλωνος: 17 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 2)
 7. Αγίου Αντωνίου: 22 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 2)
 8. Πολυώροφος χώρος Λήδρας - Αριάνδης: 155 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 6)
 9. Μυκόνου: 67 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 4)
 10. Δημοτικό Κολυμβητήριο: 142 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 7)
 11. Ποδοκάταρο: 110 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 3) και 36 θέσεις για λεωφορεία
 12. Γρίβα Διγενή: 42 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 2)
 13. Βύρωνος & Κωστή Παλαμά: 130
 14. Μάρκου Δράκου: 22
 15. Χαράλαμπου Μούσκου (περιοχή Δικαστηρίων) : 53 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ: 3)
 16. Σιμωνίδου - Ενορία Αγίου Αντωνίου: 30
 17. Τρικούπη - Λιασίδου: 54 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ:5)
 18. Τεμπών:36 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ:3)
 19. Ομήρου: 147 (συμπεριλαμβανομένου θέσεις ΑμεΑ:8)
 20. Αισχύλου - 2 χώροι: 14 (2 για ΑμεΑ) και 9
Θέσεις στάθμευσης στους δρόμους

Υπάρχουν επίσης στα δημοτικά όρια:
 1. 414 θέσεις στάθμευσης σε δρόμους ελεγχόμενους από παρκόμετρα, μηχανές Pay & Display και
 2. 950 θέσεις σε δρόμους όπου επιτρέπεται η στάθμευση για μία (1) ώρα ή 30 λεπτά.
Τέλη Στάθμευσης

Τα νέα Τέλη έχουν ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2023.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α
Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης που λειτουργούν με μπάρες και αυτόματες μηχανές εισόδου, εξόδου και μηχανή (ές) πληρωμών και κάμερες.
 
1. ΔΧΣ Ομήρου, 2. ΔΧΣ Φανερωμένης, 3. ΔΧΣ Λήδρας/ Αριάδνης, 4. ΔΧΣ Τρίπολη, 5. ΔΧΣ Νταβίλα, 6. ΔΧΣ Κωστάντζα (ΟΧΙ) και 7. ΔΧΣ Κωστή Παλαμά (ΕΒΚΑΦ).
Κατηγορία Α Τέλη Στάθμευσης
Μέχρι 30 λεπτά Δωρεάν
Μέχρι 1 ώρα €2,00
Μέχρι 3 ώρες €3,00
Μέχρι 5 ώρες €3,50
Μέχρι 7 ώρες €4,50
Μέχρι 10 ώρες €6,00
Από 10 ώρες €6,00 συν €0,50 για κάθε επιπλέον ώρα.
 
Οι νέες μηνιαίες κάρτες της Κατηγορίας Α είναι πλαστικές (proximity cards). Εκδίδονται από το λογιστήριο μετά από έγκριση του Επιθεωρητή των ΔΧΣ και ανανεώνονται από τις μηχανές πληρωμών που βρίσκονται στους χώρους στάθμευσης. Θα εκδίδονται σε εργαζομένους και κατοίκους της εντός των τειχών πόλης ή οδούς παραπλήσιους των χώρων.
Κατηγορία Α  κάρτα ανά μήνα Τέλη Στάθμευσης
Εργαζόμενος €45
Κάτοικος €32
*«Ειδική Κατηγορία» €25
 
 *«Ειδική Κατηγορία» θα εμπίπτουν χρήστες που είναι:
 1. Φοιτητές. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μόνο εντός της ακαδημαϊκής περιόδου.  Απαραίτητη βεβαίωση φοίτησης από το πανεπιστήμιο τους.
 2. Προσωπικό των διαφόρων τμημάτων που είναι στο οδόφραγμα
Λήδρας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Τελωνείο). Θα γίνονται ανοίγματα από εργάτες των ΔΧΣ μόνο σε ένστολους αστυνομικούς ή πυροσβέστες. Βεβαίωση από Επαρχιακό Διευθυντή. Περιορισμένος αριθμός καρτών, οι οποίες δεν θα είναι προσωπικές.
 1. Διάφορες ειδικές περιπτώσεις με εισήγηση του Επιθεωρητή ΔΧΣ και έγκριση της ΔΓ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Γενικές Τιμολογήσεις και οδηγίες
 • Επανέκδοση απολεσθείσας πλαστικής κάρτας (proximity card) οποιασδήποτε κατηγορίας είναι €10.
 • Επανέκδοση πλαστικής κάρτας (proximity card) που έχει φθαρεί λόγω κακής χρήσης είναι €10.
 • Επανέκδοση πλαστικής κάρτας (proximity card) που έχει φθαρεί λόγω μακρόχρονης χρήσης (πέραν των 3 χρόνων) θα είναι δωρεάν.
 • Καθυστέρηση της πληρωμής κάρτας έστω και μια μέρα σημαίνει πληρωμή εισιτήριου (εισόδου) και όχι δωρεάν άνοιγμα από τους εργάτες στους ΔΧΣ.
 • Ο ΔΧΣ Ομήρου ΔΕΝ θα προσφέρεται για μηνιαία χρήση από κατοίκους της περιοχής. Οι ήδη υφιστάμενοι κάτοικοι θα παραμείνουν.
 • Ο ΔΧΣ Κωστάντζα δεν θα προσφέρεται για μηνιαία χρήση λόγω των λαϊκών αγορών Τέταρτης και Σάββατου (τις ώρες της αγοράς) και το παζάρι της Κυριακής (για τις ώρες του παζαριού), εκτός που αν το επιθυμούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι.
 • Τέλος για χαμένα εισιτήρια εισόδου (Lost Ticket) στους ΔΧΣ θα χρεώνονται με €10 το καθένα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β
Οι Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης θα λειτουργούν με αυτόματες μηχανές πληρωμών Pay & Display και με μηνύματα (SMS 9200). 1. ΔΧΣ Τρικούπη/ Λιασίδου, 2. ΔΧΣ Τεμπών*, 3. ΔΧΣ Πενταδακτύλου, 4. ΔΧΣ Μάρκου Δράκου, 5. ΔΧΣ Γρίβα Διγενή, 6. ΔΧΣ Μυκόνου, 7. ΔΧΣ Ποδοκάταρο**, 8. ΔΧΣ Πάργας*, 9. ΔΧΣ Αγίου Αντωνίου, 10. ΔΧΣ Κολυμβητήριο, 11. Άννης Κομνηνής*, 12. Μπουμπουλίνας Νο 1* και 13. Μπουμπουλίνας Νο 2*.
 
Ο ΔΧΣ Τεμπών τα πρωϊνά θα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των υπαλλήλων του Οικονομικού Τμήματος και 6 θέσεις για τους επισκέπτες στο Ταμείο του Δήμου. Μετά τις 16:00 το απόγευμα και Σαββατοκύριακα θα λειτουργεί ως ΔΧΣ για όλους με χρέωση είτε με μπάρα και με μηχανή Pay & Display είτε και με μηνύματα (SMS 9200) ή με άλλο τρόπο.
Κατηγορία Β Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα €1,50
2 ώρες €2,00
3 ώρες €3,00
4 ώρες €3,50
5 ώρες €4,00
6 ώρες €4,50
7 ώρες €5,00
Από 8-24 ώρες €8,00
 
Οι μηνιαίες κάρτες της Κατηγορίας B είναι χειρόγραφες και εκδίδονται από το λογιστήριο μετά από έγκριση του επιθεωρητή των ΔΧΣ. Η πληρωμή της ανανέωσης γίνεται στο Δημοτικό Ταμείο. Θα εκδίδονται σε εργαζομένους και κατοίκους της εντός των τειχών πόλης ή οδούς παραπλήσιους των χώρων.
Κατηγορία Β κάρτα ανά μήνα Τέλη Στάθμευσης
Εργαζόμενος €45
Κάτοικος €32
*Ο ΔΧΣ Τεμπών, οι ΔΧΣ Μπουμπουλίνας 1 και 2, ο ΔΧΣ Άννης Κομνηνής και ο ΔΧΣ Πάργας δεν θα προσφέρονται με κάρτες για μηνιαία χρήση.
 
**Ο ΔΧΣ Ποδοκάταρο θα προσφέρεται επιπρόσθετα για μηνιαία χρήση από λεωφορεία και μικρά λεωφορεία (Mini Bus) με τα πιο κάτω τέλη:
€100 τον μήνα για κάθε θέση λεωφορείου.
€65 τον μήνα για κάθε θέση μικρά λεωφορεία (Mini Bus).
Εκπτώσεις για Μηνιαίες Κάρτες των κατηγοριών Α και Β
Έκπτωση θα ισχύει σε περιπτώσεις προπληρωμής μηνιαίων δελτίων στάθμευσης για περιόδους πέραν του ενός μηνός ως ακολούθως:
 • Προπληρωμή για 3 μήνες 10%
 • Προπληρωμή για 6 μήνες €15%
Παραχώρηση μηνιαίων καρτών με βάση τη χωρητικότητα των ΔΧΣ
Για κάθε χώρο στάθμευσης της κατηγορίας Α και κατηγορία Β (όπου επιτρέπεται) θα δίνεται από 50 - 70% της ολικής χωρητικότητας του για μηνιαίες κάρτες (εξαιρείται προσωρινά ο ΔΧΣ Κωστή Παλαμά).
 
Για καλύτερο έλεγχο της χωρητικότητας των ΔΧΣ των κατηγοριών Α και Β, πολιτική θα είναι ότι δεν θα εκδοθούν νέες κάρτες για δύο ή περισσότερους ΔΧΣ.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ
Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης για χώρους παράπλευρα των δρόμων που λειτουργούν με παρκόμετρα, μηχανές Pay & Display και μηνύματα (SMS 9100).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ Τέλη Στάθμευσης
30 λεπτά €1,00
1 ώρα €2,00
 
Μηνιαίες κάρτες για τη Κατηγορίας Γ δεν είναι δυνατό να παραχωρούνται.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ
Μικροί Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης μόνο με μηνύματα (SMS 9500). 1. Σόλωνος και 2. Τρικούπης (τέρμα) Νο. 1 και 3. Τρικούπης (τέρμα) Νο. 2.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα €1,50
2 ώρες €2,50
 
Οι μηνιαίες κάρτες της Κατηγορίας Δ θα προσφέρονται μόνο για κατοίκους που επιθυμούν να ενοικιάσουν μόνιμο χώρο στάθμευσης με χειροκίνητο ή αυτόματο μηχανισμό (ανακυκλωμένου τρίποδα) ή άλλο τρόπο που θα του εξασφαλίζει τη θέση. (Νοείται ότι τον μηχανισμό της επιλογής του, θα τον πληρώνει ο αιτητής). Το τέλος της κάθε θέσης είναι €70 ανά μήνα.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε
Στον ΔΧΣ στην οδό Χαράλαμπου Μούσκου (Δικαστηρίων) το κόστος θα είναι €3 μέχρι τις 2 το απόγευμα και θα ελέγχεται με το εισιτήριο. Μετά τις 2 το απόγευμα θα λειτουργεί με το σύστημα του Parking SMS 9200 (μήνυμα).
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ζ
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι κάτοικοι, στην εντός των τειχών πόλης, που τα εισοδήματα τους δεν θα ξεπερνούν τα €700 το μήνα, με αποδεικτικά στοιχεία (σύνταξη ή μισθό) που θα προσκομίζουν, θα μπορούν να σταθμεύουν στους ΔΧΣ της κατηγορίας Α με μηνιαία χειρόγραφη κάρτα με €15 το μήνα χωρίς άλλη έκπτωση.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η
Δωρεάν δίωρη στάθμευση με το σύστημα των μηνυμάτων (SMS 9300) σε χώρους που ο Δήμος ενοικιάζει ή του παραχωρούνται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για διάφορους λόγους, όπως π.χ. έγινε στους προσωρινούς ΔΧΣ Μπουμπουλίνας 1 και 2, Αγίου Σπυρίδωνος (οδός Αυλώνος)  και Κρήτης ή και για μελλοντικούς άλλους προσωρινούς Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης που θα δημιουργηθούν γι’ αυτό τον σκοπό.  
 
Τοποθέτηση μπάρας με κερματοδέκτη
Σε μικρούς Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης, όπου θα κρίνεται αναγκαίο, για σκοπούς περισσότερου ελέγχου και ασφάλειας, θα τοποθετείται μπάρα με κερματοδέκτη και με τέλος €3.00 στις δώδεκα ώρες.
 
Έκδοση δελτίων στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ΔΧΣ
Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή οχημάτων, κινούμενα με ηλεκτροκίνητη μηχανή (σύμφωνα με το άρθρο 2 του περί Μηχανοκίνητων οχημάτων και Τροχαίας κινήσεως Νόμου) δικαιούνται έκδοσης κάρτας για δωρεάν στάθμευση στους ΔΧΣ της κατηγορίας Α, με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εγγραφής του εν λόγω ηλεκτροκίνητου οχήματος ή κινούμενου με ηλεκτροκίνητη μηχανή. Η εν λόγω πολιτική θα ανανεώνεται κάθε χρόνο εκτός και αν ήθελε να αποφασίσει διαφορετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Δωρεάν Θέσεις σε ΔΧΣ
 • ΑμεΑ που φέρουν το σχετικό σήμα στο όχημα και άδεια αναπηρικού οχήματος.
 • Δημοσιογράφοι που φέρουν το σχετικό σήμα/ ή και ταυτότητα της Ένωσης Συντακτών ή του PIO, σε ώρες καθήκον.
 • Υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής ή άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών, σε ώρες καθήκοντος.
 • Θέσεις χώρων στάθμευσης στους ΔΧΣ που θα τοποθετηθούν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε ΔΧΣ και για χρονικό διάστημα που θα εξετάζεται κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση τέτοιων θέσεων.
 • Στρατιωτικό προσωπικό (όχι μόνιμο) που υπηρετούν στα φυλάκια εντός των τειχών Λευκωσίας και ΕΛΔΥΚ για την περίοδο της θητείας τους. (Από πέντε κάρτες στα δύο φυλάκια και πέντε στην ΕΛΔΥΚ). Βεβαίωση από διοικητή μονάδας.
Για κάθε χώρο στάθμευσης, ανάλογα θα δίνεται το 50 - 70% της ολικής χωρητικότητας του για μηνιαίες κάρτες.
 
Για καλύτερο έλεγχο της χωρητικότητας των ΔΧΣ, πολιτική θα είναι ότι δεν θα εκδοθούν νέες κάρτες για δύο ή περισσότερους ΔΧΣ.
 
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ (SMS PARKING)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β –  SMS 9200
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ  – SMS 9100
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ – SMS 9500
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε  -  SMS 9200 (μετά τις 2 το απόγευμα)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η  – SMS 9300
        
Αίτηση για έκδοση κάρτας ή αλλαγής ΔΧΣ θα πρέπει να γίνεται μέσω email στο parkingservices@nicosiamunicipality.org.cy  και θα εγκρίνεται από τον Επιθεωρητή ΔΧΣ.