Πολιτιστική Υπηρεσία

Ο ΔΗΜΟΣ / Υπηρεσίες / Γραμματεία / Πολιτιστική Υπηρεσία
Η Πολιτιστική Υπηρεσία συστάθηκε το 1980 με στόχο να συμβάλει, να στηρίξει, να προβάλει, να αναδείξει και να προάγει όλες τις μορφές της τέχνης στην πρωτεύουσα, η οποία διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και υποδομή.

Στόχοι της είναι:
 • η αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής και κίνησης στην πρωτεύουσα, με τη διοργάνωση, ή τη συνδιοργάνωση  εκδηλώσεων ψηλού επιπέδου που προάγουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών,
 • η ανάδειξη του πολύπλευρου φάσματος των τεχνών που διαθέτει η πρωτεύουσα,
 • η συνεχής ανάπτυξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στην πρωτεύουσα, καταδεικνύοντας το Δήμο Λευκωσίας ως τον καταλύτη και τον πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης και ένα από τους κυριότερους πολιτιστικούς φορείς του τόπου,
 • η ανάδειξη της πολύχρονης ιστορίας και των μνημείων της Λευκωσίας στον τόπο και στο εξωτερικό,
 • η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς προσβλέποντας στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, στη διεύρυνση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής δημιουργίας και στην ενθάρρυνση πολιτιστικών ομάδων και φορέων,
 • η διατήρηση στενής συνεργασίας με φορείς του πολιτισμού και με καλλιτέχνες π.χ. εργαστήρια τέχνης ή ομάδες καλλιτεχνικές-πολιτιστικές αλλά και επιστημονικής ή ερευνητικής κατεύθυνσης.
Η Πολιτιστική Υπηρεσία διοργανώνει, συνδιοργανώνει και προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες (σε εκδηλώσεις άλλων φορέων), στα πολιτιστικά κέντρα της. Μεριμνά για τη σωστή λειτουργία των πολιτιστικών χώρων που διαθέτει ο Δήμος. Στηρίζει την Πολιτιστική Επιτροπή στο έργο της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Πολιτιστικοί Χώροι του Δήμου Λευκωσίας διατίθενται για ποικίλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, θεατρικές δράσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις, ιδιωτικές εκδηλώσεις, δείπνα, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα. Οι πιο κάτω χώροι μπορούν να παραχωρηθούν με ενοικίαση για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις  
 • Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας-Πύλη Αμμοχώστου (προσωρινά κλειστό λόγω συντήρησης του κέντρου)
 • Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»
 • Δημοτικό Κέντρο Τεχνών *
 • Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας *
 • Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας»
 • Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι- Καϊμακλί
 • Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη
 • Δημοτικό Μέγαρο και προαύλιο στον προμαχώνα Νταβίλα
 • Αίθουσα Ειρήνης στον πεζόδρομο Λήδρας
 • Πλατείες (Πλατεία Ελευθερίας, Φανερωμένης, Παλιού Δημαρχείου κ.α)
 • Τάφροι (Κωστάνζα, Νταβίλα, Ποδοκάταρο, Σολωμού)
 • Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο
 • Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή *
 • Δημαρχείο Λευκωσίας - τρίτος όροφος
(*) Η διαχείριση των χωρών αυτών δεν γίνεται από την πολιτιστική υπηρεσία.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Δημαρχείο Λευκωσίας, Επτανήσου 11, 1016 Λευκωσία, Τ.Θ. 21015, 1500 Λευκωσία
Τηλέφωνο (+357) 22797000, 22 797691,22797252 Τηλεομοιότυπο (+357) 22663363
Email: cultural@nicosiamunicipality.org.cy

Δραστηριότητες:

Διοργανώνει και συντονίζει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολιτιστικούς θεσμούς όπως αυτές ορίζονται από την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας.

Πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μνήμη τoυ Αγίου Τριφυλλίoυ – Πολιούχου Αγίου της Λευκωσίας
Ο Άγιος Τριφύλλιος υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Λεδρών, της πόλης της Λευκωσίας, κατά τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Θεωρείται από πηγές ως ένας από τους πιο μορφωμένους της εποχής του και περίφημος ρήτορας.  Η μνήμη του τιμάται στις 13 Ιουνίου και οργανώνονται εκδηλώσεις όπως θεία λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.

Περιφορά Επιταφίων
Η Περιφορά Επιταφίων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ήταν ένα έθιμο που άρχισε σιγά σιγά να σβήνει. Με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας το έθιμο αυτό αναβίωσε και πάλι. Οι Επιτάφιοι των ιερών ναών Παναγίας Φανερωμένης, του Αγίου Σάββα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ-Τρυπιώτη, στολισμένοι με όμορφα λουλούδια συναντιούνται στην Πλατεία Ελευθερίας όπου γίνεται κοινή δέηση.

Πασχαλινή Εκδήλωση Τρίτης του Πάσχα
Κάθε Τρίτη του Πάσχα ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει πασχαλινές εκδηλώσεις στο Γραμμικό Πάρκο Καϊμακλίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιχνίδια και διαγωνισμούς όπως αυγοδρομίες, σακουλοδρομίες, σχοινί, διτζιήμι, ζίζιρο, καμήλα, καραγκιόζη, παραδοσιακά τραγούδια, ποίηση, χορούς, πατροπαράδοτα εδέσματα και άλλες δραστηριότητες από την λαογραφική καλλιτεχνική δημιουργία.

Γιορτή της Γειτονιάς
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προώθηση του πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας, εθελοντισμού και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης, με τη συνεργασία των ίδιων των κατοίκων (Άγιοι Ομολογητές, Άγιος Ανδρέας, Χρυσαλινιώτισσα, Παλλουριώτισσα).

Χριστούγεννα στη Λευκωσία
Κατά τη διάρκεια των  γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιείται ποικιλία δραστηριοτήτων σε διάφορα σημεία της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας, πεζόδρομοι Λήδρας – Ονασαγόρου, Πλατεία Φανερωμένης, οδός Στασικράτους, Λεωφόρος Μακαρίου, Πλατεία Σολωμού, κ.ά.), με γιορτινή μουσική και τραγούδια, συναυλίες χορωδιών, μουσικών συνόλων και παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων.  Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και ολόκληρης της πόλης, σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω εκδηλώσεων λειτουργεί «Η Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη» όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλά παιχνίδια και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. 

Μέρα Μουσικής
Εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας μουσικής στο κέντρο της πόλης με ανοικτές συναυλίες και εργαστήρια παραγωγής μουσικής.

Μέρα Ευρώπης
Εορτασμός της μέρας της Ευρώπης με εκδηλώσεις και ενημέρωση του κοινού.

Νύχτες Καλοκαιριού
Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στις πλατείες και γειτονιές της πόλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Χορωδιακή Παρέλαση
Διοργάνωση με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της μεγαλύτερης χορωδιακής παρέλασης με τη συμμετοχή πέραν των 2000 χορωδών.

Σημείωση: κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι περισσότερες εκδηλώσεις είχαν αναβληθεί. Για κάθε εκδήλωση γίνεται ξεχωριστή  ανακοίνωση.