Έργα Προτεραιότητας

Δικοινοτικά Έργα Προτεραιότητας στην Εντός των Τειχών Πόλη
Η επιλογή του τύπου επέμβασης για κάθε ομοιογενή περιοχή του ιστορικού κέντρου έγινε ανάλογα με τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, την κοινωνική ωφελιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναβάθμισης γίνεται κύρια μέσω έργων προτεραιότητας δημόσιας επέμβασης, τα οποία λειτουργούν καταλυτικά στην αναζωογόνηση της περιοχής τους, εφ΄ ενός μεν λόγω της άμεσης προσφοράς τους αλλά και γιατί κινητοποιούν παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα.

Έργο Αναβίωσης Χρυσαλινιώτισσας
Τo Σχέδιο Αναβίωσης Χρυσαλινιώτισσας είναι ένα οικιστικό πρόγραμμα κοινωνικού περιεχομένου σε μια περιοχή για χρόνια υποβαθμισμένη λόγω της γειτνίασης της με τη νεκρή ζώνη. Εδώ επιδιώχθηκε η προσέλκυσης νέων οικογενειών μέσω της δημιουργίας κοινοτικών διευκολύνσεων όπως νηπιαγωγείο, φοιτητική εστία, παιδικά πάρκα, ενώ για τη στέγαση τους χρησιμοποιήθηκε το υφιστάμενο απόθεμα παραδοσιακών οικοδομών οι οποίες συντηρήθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Η δημόσια επέμβαση κάλυψε το 25% των οικιστικών μονάδων της περιοχής οι οποίες μετά την επιδιόρθωση τους παραχωρήθηκαν βάσει κριτηρίων σε νεαρά ζευγάρια με παιδία που είναι διατεθειμένοι να ζήσουν μακροπρόθεσμα στην περιοχή.

Πεζοδρομοποίηση της Εμπορικής Περιοχής του Ιστορικού Κέντρου
Η πεζοδρομοποίηση των εμπορικών αξόνων Λήδρας, Ονασαγόρου και των μεταξύ των δρόμων κρίθηκε ως έργο προτεραιότητας με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας και του περιβάλλοντος της περιοχής ώστε να επιβιώσει της σύγκρισης με τα νέα σύγχρονα εμπορικά κέντρα της εκτός των τειχών πόλης.

Στη μελέτη και εφαρμογή της, έγινε προσπάθεια λειτουργικού, αισθητικού και αρχιτεκτονικού εμπλουτισμού ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους κατοίκους, τους πελάτες των καταστημάτων και τους επισκέπτες.

Συντήρηση του Αρχαίου Υδραγωγείου
Το έργο αυτό αφορά την αποκάλυψη και συντήρηση των καμάρων του υδραγωγείου Σιλιχτάρ και τη διαμόρφωση του χώρου που το περιβάλλει.

Έργο Αναζωογόνησης της Περιοχής Ομερυέ
Η περιοχή των μνημείων της Ομερυέ αναπτύσσεται γύρω από την εκκλησία του μεσαιωνικού μοναστηριού της Αγίας Μαρίας των Αυγουστίνων που κατά τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί.

Η ανάπλαση της περιοχής περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ιστορικού πολεοδομικού ιστού, τη συντήρηση του Οθωμανικού λουτρού, τη συντήρηση τμημάτων του τεμένους και την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου.
 
Αποτύπωση των οικοδομών κατά μήκος της νεκρής ζώνης
Το έργο επικεντρώθηκε στη μελέτη και αποτύπωση των όψεων των οικοδομών κατά μήκος της νεκρής ζώνης, την αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής τους αξίας και την πρόταση μέτρων στήριξης τους ώστε να μην καταρρεύσουν.

Έργο Αναζωογόνησης της περιοχής Φανερωμένης
Το έργο αφορά την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής που εφάπτεται της νεκρής ζώνης αριστερά από το τέρμα της οδού Λήδρας. Περιλαμβάνει τη συντήρηση των όψεων των οικοδομών, την αναβάθμιση των υποδομών και την πλακόστρωση των δρόμων.

Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας
Το πρόγραμμα αυτό της Κυβέρνησης περιλαμβάνει κίνητρα που παραχωρούνται για την ανάπτυξη των ιδιωτικών περιουσίων που βρίσκονται στις περιοχές των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή. Χρηματοδοτεί επίσης έργα δημόσια που υλοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού υλοποιήθηκαν έργα όπως το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, οι χώροι στάθμευσης Ληδρας- Αριάδνης και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης Φανερωμένης στην Εντός των τειχών πόλη, το Γραμμικό Πάρκο Καϊμακλίου και η πλακόστρωση της οδού Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο πεζόδρομος /ποδηλατόδρομος στην Παλλουριώτισσα